GUŽVE na putevima u okolini Sopota i velika vrućina nisu omeli mnogobrojne znatiželjne meštane u nameri da se sjate ispred Centra za kulturu gde je u utorak uveče otvoren 48. "Sofest".

Kao i prethodnih godina, filmske ekipe defilovale su u fijakerima, a prethodili su im pripadnici konjičke brigade MUP-a sa zastavama Srbije i Beograda. Pažnju su privukli glumice Gorica Popović, Milica Zarić, Milena Predić, kao i reditelji Kosta Đorđević, Saša Radivojeić, Miroslav Terzić, Dragan Marinković, Miroslav Stamatov, Goran Marković... Veliki aplauz dobio je reditelj Mladomir Puriša Đorđević, kojem je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl uručio nagradu za doprinos filmskoj umetnosti.

- Imam 95 godina, a to je zato što sam rođen na selu i što nikad nisam jeo voće. Na filmu radim 70 godina i ne sećam se naslova svih ostvarenja jer su neki bili jako loši – u šali je rekao Đorđević, koji se prisetio i dive našeg glumišta Milene Dravić. – Sa Milenom sam snimio 11 filmova, a poslednje tri godine spremali smo scenario za film sa njom u glavnoj ulozi. Međutim, filmske kuće nisu imale sluha za taj poduhvat i čekajući da snimi film Milena je nažalost preminula. Zato predlažem da festival za iduće izdanje odabere nekoliko filmova gde ona ima glavnu rolu. Tako će ovo lepo mesto imati susret sa našom Milenom Dravić kao da je živa.

Pročitajte još - POČINjE SOFEST: Po jutru se film poznaje

U Purišinu čast u Galeriji CZK Sopot otvorena je izložba "Po jutru se dan poznaje" sa plakatima njegovih filmova i fotografijama Branka Belića. U holu istog zdanja izloženi su 3D portreti glumaca, koje je napravio Nebojša Jakšić.

Na otvaranju festivala Big bend RTS-a izveo je nekoliko večnih melodija iz domaćih filmova. Sa poznatim džez orkestrom nastupio je i Žarko Dančuo koji je otpvevao čuvenu numeru „Devojko mala“. Publiku su razmrdali nastupi muzičke grupe "Kal" i KUD "Kosmaj". Atmosferi je doprineo i veličanstveni vatromet, a koncert je održala i Jelena Tomašević.


- Sopot je sada prestonica kulture u našoj zemlji i mesto na kome se odvija program za dušu svakog čoveka – kazao je otvarajući manifestaciju predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević. – U festivalskom programu imamo ostvarenja naših, ali i stvaralaca iz okruženja, pa je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mestu sagledaju tokokovi, ali i stranputice, u aktuelnom trenutku srpskog i eks jugoslovenskog filma.
Do 6. jula biće prikazana 22 filmska ostvarenja, a već prve večeri  su ljubitelji filma mogli su videti "Šavove" Miroslava Terzića. O nagradama, za koje se takmiči 18 filmova, odlučivaće stručni žiri, koji čine filmski poslenik Radoslav Zelenović, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

LAUREATI U DOMU OMLADINE

ZA sve filmske sladokusce, koji nisu u mogućnosti da posete Sopot, biće organizovan "Sofest plus". U Domu omladine Beograda 8. jula biće prikazani nagrađeni filmovi, a ulaz će biti besplatan.