IZLOŽBA "Čarobna Milena", koja će u sredu uveče u 19 časova biti otvorena u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, posvećena je jednoj od najvećih srpskih umetnica, slikarki Mileni Pavlović Barili. U saradnji sa Fondacijom "Milenin dom" - Galerijom Milene Pavlović Barili u Požarevcu i Galerijom Matice srpske u Novom Sadu, pred beogradskom publikom naći će se oko 40 dela slavne slikarke.

Na postavci su izloženi autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, ilustracije za prestižne modne časopise, kao i modne kreacije inspirisane Milenom.

- Izložba je zamišljena tako da krećemo od Minhena, početka njenog školovanja, i njene inspirisanosti holivudskim zvezdama, poput Rudolfa Valentina ili Žozefine Bejker, a potom prelazimo na modne ilustracije i njene lične predmete. Jedna celina je posvećena njenom stvaralaštvu u Parizu, gde se pojavljuju i neke nadrealističke teme - kaže, za "Novosti", Ružica Opačić, kustos u Domu Jevrema Grujića.

PROČITAJTE JOŠ - Barilijeva crtala i za američki "Vog"

Mada nije bila poznata niti naročito cenjena u svojoj zemlji za vreme života, ime Milene Pavlović Barili danas privlači publiku, i staru i mladu, a izložbe posvećene njenom liku i delu su izuzetno posećene.

- Zanimljivo je da svi znaju njeno ime, ali ne znaju mnogo o njoj niti o njenim delima. Znaju, možda, ona najpoznatija, i to da je imala tragičan život. Imala je samo 36 godina kada je preminula, i to baš u vreme kada je njena karijera krenula uzlaznom putanjom, a i njena slava počela da raste - kaže Opačićeva, i podseća da je Milena bila i pesnikinja, koja je svoja dela najradije pisala na španskom jeziku.

Izložba u Domu Jevrema Grujića će trajati do 31. marta.

NASLOVNICA "VOGA"

OSIM po svojim slikama, Milena Pavlović Barili je bila poznata i po modnom dizajnu, koji je najpre izučavala na Umetničkoj akademiji u Beogradu, a krajem tridesetih i u Americi. Radila je dizajn za "Vog", "Harpers bazar"..., a najčuvenija je njena naslovnica "Voga" iz 1940, izdanje o venčanicama. Taj primerak modnog časopisa, specijalno za ovu izložbu, pronašao je i otkupio Muzej Jevrema Grujića. - Mislim da je to i poslednje dostupno originalno izdanje ovog broja "Voga" - kaže Opačićeva.