Posle rekonstrukcije novi i Narodni muzej i ime

M. A. K.

23. 02. 2015. u 20:45

Zdanje kulture na Trgu Republike danas zvanično zatvoreno zbog rekonstrukcije. Ministar kulture najavio promenu naziva u Narodni muzej Srbije. Finale - priprema nove stalne postavke za otvaranje

Пoсле реконструкције нови и Народни музеј и име

Skidanje rada Pita Mondrijana simbolično označilo početak obnove Narodnog muzeja

INSTITUCIJA koja čuva naše nacionalno kulturno blago mogla bi uskoro da ponese ime Narodni muzej Srbije. Inicijativu da na ovaj način Narodni muzej u Beogradu promeni svoj naziv podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja, rekao je danas Ivan Tasovac, zatvarajući tri izložbe ove kuće, uoči početka unutrašnjih radova u zgradi na Trgu republike.

- Novo ime u sebi će nositi i to značenje da je reč o muzeju u kome se čuva blago koje pripada svim građanima Srbije - istakao je Tasovac.

Ministar kulture je simbolično, u belim rukavicama, skinuo i sliku Pita Mondrijana "Kompozicija II", čime je započelo sklanjanje aktuelnih postavki, koje su novinari prethodno obišli u društvu direktorke Bojane Borić Brešković, kustosa Marine Pejović, istoričara umetnosti Simone Ognjanović i Jelene Dergenc. Pored nagrađene izložbe "Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II", to su i "Kroz lice muzeja" i postavka upriličena u čast stotog rođendana vajara Save Sandića.

Od danas je tako Narodni muzej zatvoren za publiku, a saniran i sa novom stalnom postavkom biće, kako je to još jednom najavio ministar Tasovac, otvoren 10. maja 2016. godine. Prema njegovim rečima, rekonstrukcija nije samo građevinska, već podrazumeva i obnovu shvatanja muzejske prezentacije na savremen način, prilagođen 21. veku.

Na pitanje koji će poslovi na zgradi biti urađeni dok ona bude zatvorena, direktorka Borić Brešković rekla je da posle rekonstrukcije fasade, sledi skidanje i restauracija prozora, sanacija krova, unutrašnji radovi, kao i realizacija posebnih 20 iženjerskih projektnih zadataka... Finale će biti priprema nove stalne postavke za svečano otvaranje, na 172. rođendan muzeja. Ove godine 10. maj, Dan Narodnog muzeja, biće obeležen u srodnoj instituciji - Matici srpskoj u Novom Sadu. Iako je rekonstrukcija zgrade prioritet svih prioriteta, muzej će i dok je zatvoren nastaviti sa svojim aktivnostima u saradanji sa drugim kulturnim ustanovama.


"NOVE AKVIZICIJE" U ZRENJANINU

Ministar kulture Ivan Tasovac je posetio Savremenu galeriju u Zrenjaninu, gde je otvorio izložbu "Nove akvizicije". Reč je o postavci radova devetoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren otkup u iznosu od 1.493.500 dinara.

Inače, konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine prvi put posle 13 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije