NEIZMERNA POHLEPA: Da li će se trgovcima alavost vratiti kao bumerang

Bojana Caranović

20. 11. 2021. u 10:33

Iako je ekonomski stav da tržišna ekonomija opravdava svaku cenu koja ima kupca, etički gledano na delu je krizno profiterstvo

НЕИЗМЕРНА ПОХЛЕПА: Да ли ће се трговцима алавост вратити као бумеранг

Novosti

VEĆ mesecima meso plaćamo najmanje za trećinu skuplje nego pre godinu dana. A povrće i dvostruko više. Poskupeli su ulje, voće, gorivo, grejanje, usluge... Novčanici bolje od statističkih izveštaja znaju kojom se brzinom isprazne. Ekonomisti kažu da je veća inflacija posledica pandemije, narušenih tokova ponude i potražnje na globalnom tržištu, skoka cena energenata, ali i - pohlepe trgovaca.

Kako je pre nekoliko dana rekla guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, osim ekonomskih i psiholoških uzroka, inflaciju su pogurali i alavi prodajni lanci koji u opštoj nevolji zidaju cene preko svake mere. Ti "lovci u mutnom", kako ih je nazvala, koriste momenat da bezobrazno zarađuju. Kafa koju je nedavno papreno platila, razjarila je guvernerku toliko da je zapretila trgovcima da će se naći na sajtu Narodne banke Srbije.

Iako je ekonomski stav da tržišna ekonomija opravdava svaku cenu koja ima kupca, etički gledano to je krizno profiterstvo. Guvernerka veruje da će se se takvim trgovcima alavost vratiti kao bumerang i da će ih kupci kazniti. Zato namerava da onako kako se na internet-stranici centralne banke objavljuju uporedne cene svih usluga banaka, bude objavljena i uporedna ponuda u trgovinskim lancima. Kupci bi takvim uvidom mogli da odluče gde će da pazare.

To bi mogla da bude kazna za prodavce koji pad prometa nadomešćuju otvorenim pelješenjem kupaca. Bilo bi, međutim, još lakše i delotvornije kada bi država i njene institucije pronašla način da zauzdaju takve trgovce, recimo ograničavanjem marži. Ili povećavanjem robnih rezervi u vreme kada je ponuda velika, a cene niže, pa plasiranjem na tržište, kada se trgovci osile. Da ih izleče od pohlepe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a