DOGODINE PONOVO U GRANICAMA: Narodna banka predstavila novembarski izveštaj o inflaciji i očekivanja za 2022.

B. Ca.

18. 11. 2021. u 08:00

PREMA novoj projekciji Narodne banke Srbije, trenutna situacija sa rastom inflacije je privremenog karaktera.

ДОГОДИНЕ ПОНОВО У ГРАНИЦАМА: Народна банка представила новембарски извештај о инфлацији и очекивања за 2022.

Jorgovanka Tabaković, Foto Tanjug

Međugodišnja inflacija privremeno će se kretati iznad gornje granice cilja - tri procenta, plus-minus 1,5 odsto do polovine naredne godine. Tada će se prvo vratiti u granice - oko tri procenta, a zatim i u donji deo ciljanog raspona do kraja godine, gde će se zadržati i u 2023. godini.

Inflacija u Srbiji se od aprila do jula kretala oko centralne vrednosti cilja, a od avgusta je usledio njen rast, tako da je u oktobru iznosila 6,6 odsto međugodišnje.

Prema rečima guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, prilikom predstavljanja novembarskog Izveštaja o inflaciji, uzroci inflacije koja je počela da raste od avgusta leže u makroekonomskim kretanjima - globalnoj energetskoj krizi i produženom prekidu u svetskim lancima snabdevanja.

- Očekivano je iščezavanje uticaja privremenih faktora, kao i efekat preduzetih mera NBS - rekla je Tabakovićeva.

- Trenutno najveći izazov predstavljaju povećani troškovni pritisci koji potiču sa svetskog tržišta energenata, poljoprivrednih proizvoda i prerađene hrane. Pritiske stvaraju i globalni zastoji u snabdevanju, nedostatak logističkih kapaciteta i nestašice pojedinih sirovina. Sa normalizacijom tražnje i postepenim povećanjem ponude u narednom periodu, očekujemo smanjenje troškovnih pritisaka.

Bazna inflacija je, kako kaže, ostala u donjoj polovini ciljanog raspona i u oktobru je iznosila 2,7 odsto. Povećana je projekcija rasta BDP za ovu godinu na raspon od 6,5 do sedam odsto.

Kao odgovor na globalne pritiske, NBS je preduzela korake ka smanjenju stepena ekspanzivnosti monetarne politike kako bi ograničila rast inflacionih očekivanja u narednom periodu i prelivanje na cene ostalih proizvoda i usluga - kaže Tabakovićeva.

- NBS je od oktobra povećala prosečnu izvršnu stopu na aukcijama prodaje hartija od vrednosti za 17 baznih poena, tako da ona trenutno iznosi 0,28 odsto. Obustavljeno je organizovanje aukcija repo kupovine hartija od vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!