OBJAVLJENI PODACI O INFLACIJI: Na mesečnom nivou iznosi 0.9 odsto, naredne godine u padu

B. Ca.

12. 11. 2021. u 14:27

PREMA podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u oktobru ove godine na mesečnom nivou iznosila 0,9 odsto, odnosno 6,6 procenata u odnosu na isti mesec prethodne godine. U periodu januar - oktobar, prosečna međugodišnja inflacija iznosila je 3,4 odsto

ОБЈАВЉЕНИ ПОДАЦИ О ИНФЛАЦИЈИ: На месечном нивоу износи 0.9 одсто, наредне године у паду

Foto: Tanjug

Pri tome, tri četvrtine međugodišnje inflacije u oktobru, kako kažu u NBS, bilo je opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče - cenama hrane i energenata.

Posmatrano u periodu januar - oktobar, prosečna međugodišnja inflacija iznosila je 3,4 odsto. 

- Cene neprerađene hrane su u oktobru, u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 19,8 odsto, kao posledica rasta cena svežeg povrća od 26,9 odsto, rasta cena svežeg mesa od 21 i rasta cena svežeg voća od 14,4 odsto - kažu u NBS.

- Cene energenata su u odnosu na oktobar prethodne godine povećane za 11,7 procenata, pre svega kao posledica rasta cena derivata nafte na domaćem tržištu od 21 odsto. Prema našoj projekciji, međugodišnja inflacija će do sredine sledeće godine najverovatnije nastaviti da se kreće iznad gornje granice ciljanog raspona od tri, plus, minus - 1,5 odsto.

Sa postepenim izlaskom ovogodišnjih poskupljenja energenata i hrane iz međugodišnjeg obračuna, inflacija će od drugog tromesečja naredne godine biti u padu, a sredinom sledeće godine očekuje se njeno vraćanje u granice cilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a