"DUNAV" PREUZIMA PROLEĆNI MRAZ: Nacionalna osiguravajuća kuća nije menjala prošlogodišnje uslove polisa za malinare

B. Ca.

19. 03. 2021. u 09:34

DOK je većina osiguravajućih kuća odustala od zaključivanja polisa osiguranja od prolećnog mraza ili, kako voćari kažu, ponudila kasnije besmislene datume, kako su "Novosti" već pisale, u "Dunav osiguranju" tvrde da nisu menjali uslove od lane.

ДУНАВ ПРЕУЗИМА ПРОЛЕЋНИ МРАЗ: Национална осигуравајућа кућа није мењала прошлогодишње услове полиса за малинаре

Foto Ilustracija

Uprkos poslovanju u minusu u ovom segmentu, nacionalna osiguravajuća kuća, kao najveće osiguravajuće društvo u Srbiji koje pokriva trećinu domaćeg tržišta, prihvatila je teret i nastavila da nudi opciju osiguranja od prolećnog mraza.

Asocijacija proizvođača malina tražila je pomoć NBS da privoli osiguravače da zadrže 15. mart kao datum početka važenja polise, a ne početak aprila, kako su im navodno ponudili. Iz NBS je stigao odgovor da voćari imaju opciju osiguranja od prolećnog mraza i da nisu svi promenili ponudu.

Prema rečima Miloša Milanovića, člana IO "Dunav osiguranje", ova firma se nije povukla pre svega stoga što shvata značaj poljoprivrede kao strateške grane, iako je negativan rezultat poslovanja u tom segmentu unapred zagarantovan.

- Osiguranje zasada od prolećnog mraza završeno je u februaru. Kada je reč o momentu preuzimanja rizika osiguranja, on se razlikuje od jedne do druge vrste voća - kaže Milanović. - Kod vinograda, maline, kupine i hmelja nošenje rizika počinje, kao i prethodnih godina, po izbijanju vlastara iz pupoljaka, ali ne pre 15. marta. Kod kajsije, taj rizik nosimo od 24. marta. Kod breskve, nektarine, šljive i jagode nošenje rizika počinje od 4. aprila. Kod trešnje i višnje od 9, jabuke, kruške i borovnice od 14, a kod dunje od 19. aprila. Dok kod voćnog loznog i šumskog sadnog materijala, ukrasnog šiblja i mladih šumskih kultura nošenje rizika počinje od početka vegetacije.

Kako naš sagovornik kaže, i u ranijem periodu "prolećni mraz je preuziman" kada se sasuši i opadne 50 odsto kruničnih listića na voću.

- U slučaju da se prolećni mraz desio pre te feno faze u koju ulazi određena voćna vrsta ili sorta, nismo nosili rizik i u tom pogledu smo imali mnogo problema sa našim osiguranicima. To nije bio transparentan način opredeljivanja od kada mi zaista preuzimamo obavezu da platimo štetu koja nastane usled prolećnog mraza - objašnjava Milanović. - I imali smo određeni broj prigovora osiguranika, pa smo 8. januara doneli odluku o izmeni posebnih uslova kako bi bili što transparentniji, a momenat preuzimanja rizika jasno i precizno definisan. Ovakvo postupanje u potpunosti je usaglašeno sa principima poslovanja i utvrđenim smernicama NBS o minimalnim standardima ponašanja i dobroj praksi učesnika na tržištu osiguranja.

Datumi su, kako objašnjava, opredeljeni na bazi nekog višegodišnjeg iskustva koje se sorte voća gaje u Srbiji.

- Od ove godine određeni su jasni i fiksni datumi, a ranije nije bilo tako, pa je bilo teško razdvojiti koja je to konkretno sorta precvetala, a koja sorta nije - objašnjava Milanović. - Sam momenat preuzimanja rizika na taj način nije bio dovoljno transparentan. Moguće je čak da kod velikog broja parcela uopšte i ne dođe do opadanja 50 odsto kruničnih listića do ovog datuma, ali smo mi preuzeli rizik.

ISPLATE

"DUNAV" je lane imao oko 10.500 zahteva za naknadu šteta u poljoprivredi i isplatio je gotovo 1,2 milijarde dinara - kažu u ovoj kući. - Razlika između naplaćene premije i isplaćenih šteta nije dovoljna da pokrije troškove osiguranja koji su u poljoprivredi visoki. Pri Udruženju osiguravača osnovana je Komisija za poljoprivredu u kojoj stručnjaci analiziraju i daju predloge i inicijative društvima za osiguranje i Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede povećalo je subvencije u pet okruga na 70 odsto, što je rezultiralo porastom broja polisa osiguranja i u ovoj kući.

INTERESOVANjE VEĆE

INTERESOVANjE za ugovaranje osiguranja rizika od prolećnog mraza veće je za 28 odsto nego lane, a u proseku se osiguranje poljoprivredne proizvodnje godišnje uvećava za desetinu - kaže Milanović. - Bez obzira na to što poljoprivredna proizvodnja, odnosno osiguranje poljoprivredne proizvodnje iz godine u godinu biva sve veće, i dalje je mali procenat poljoprivredne proizvodnje koji je osiguran. Po podacima iz prošle godine, reč je o dvanaestak procenata poljoprivredne proizvodnje. Manji deo osiguravajućeg pokrića odnosi se na osiguranje od prolećnog mraza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati