MORATORIJUM VAŽI I ZA NAJSTARIJE: PIO fond obustavio naplatu administrativnih zabrana za korisnike penzije

V. N.

16. 08. 2020. u 10:38

МОРАТОРИЈУМ ВАЖИ И ЗА НАЈСТАРИЈЕ: ПИО фонд обуставио наплату административних забрана за кориснике пензије

Novosti

KAO i za ostale građane i penzionerima je omogućeno da u periodu od 1. avgusta, pa sve do kraja septembra koriste moratorijum na sve kredite, u njihovom slučaju na administrativne zabrane na penzije.

Obustava se sprovodi u skladu sa Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije kovid 19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Narodne banke Srbije.

- Zastoj u sprovođenju administrativnih zabrana Fond PIO će primeniti na sve kredite kod banaka koji dospevaju počev od 1. avgusta do 30. septembra 2020. godine. Moratorijum se primenjuje na isplatu penzija za juli koje su isplaćene u avgustu i za avgust, koje stižu u septembru - kažu u PIO.

Korisnik penzije koji u dogovoru sa bankom odbije moratorijum, odnosno želi da nastavi sa redovnom otplatom kredita, način uplate dospele rate kredita za juli i avgust mesec dogovara u direktnoj komunikaciji sa bankom i uplatu rate vrši u banci.

Po prestanku važenja navedene odluke, banke će elektronskim putem dostaviti Fondu PIO podatke o iznosu rate i ostatku duga, radi daljeg sprovođenja obustave od penzije, počev od septembarske isplate. Ovo će biti dostavljeno za sve korisnike bez obzira na činjenicu da li su prihvatili ili odbili moratorijum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

JANA

16.08.2020. 12:53

Da li vazi i moratorijum na sudske presude,iznos koji po presudi se isplacuje bankama od penzije,jer meni su u vanrednom stanju dali dve penzije cele ,a trecu penziju uzeli su mi iznos za presudu i to 2/3 penzije a imam samo 17600 penziju,i sada od julske penzije su mi skinuli.Zvala sam Pio Smederevo,kazu neznaju nista.Da li sam imala pravo na mirovanje ovih odbitaka?

Hranislav kozetinac

16.08.2020. 21:03

Postavio sam pitanje u vezi moratorijuma na otplatu kredita po sudskoj presudi za koju smatram da je neustavna i protiv zakona ali dobio sam odgovor od Pio fonda da neznanju tumačenje da bi posle obrazlozili da ja i meni slici nemamo pravo na moratorijuma, teska nepravda. SRAMOTA.