JABUKE SKUPLJE OD BANANA: Kilogram domaćeg voća u beogradskim marketima košta i duplo više od uvoznog

J. D.

10. 07. 2020. u 15:00

ZA kilogram jabuka u trgovinskim lancima širom prestonice potrebno je izdvojiti i do 250 dinara, što je više nego za kilogram banana koje staju oko 120 dinara.

ЈАБУКЕ СКУПЉЕ ОД БАНАНА: Килограм домаћег воћа у београдским маркетима кошта и дупло више од увозног

Foto: Z. Jovanović

Kao jedan od razloga za ovu situaciju je to što stručnjaci tvrde da je ponuda domaćih jabuka trenutno mala, jer su na rafovima uglavnom uvozni plodovi, dok se prve domaće jabuke očekuju tek u avgustu.

Ko se ipak sada odluči da u marketima kupi kilogram jabuka sorte ajdared potrebno je da izdvoji od 220 do 250 dinara, popularni zlatni delišes je 200, a greni smit je oko 190 dinara. Kako su ovi plodovi uglavnom veći i teški, svega tri jabuke čine kilogram.

Iako je ranijih godina važilo da na gradskim pijacama cene voća i povrća budu niže, ove godine to nije slučaj.

CENE JUŽNOG VOĆA

  • banane 100 - 120
  • ananas 140 - 180
  • kivi 170 - 200
  • limun 200 - 250
  • pomelo 170 - 200
  • pomorandže 150 - 170
  • (cene su za 1 kg)

Kilogram jabuka na pijacama Skadarlija, Kalenić i Palilula je 250 dinara, dok se po ceni od 150 do 200 jabuke prodaju na Đeram pijaci, Dušanovčkoj i Cvetkovoj. Nešto pristupačnije cene su na Veletržnici, gde se uglavnom kupuje samo ne veliko, a kilogram sorte ajdared je oko 65 dinara, dok je uvozna greni smit 70.

- Na globalnom nivou su prošlogodišnji nepovoljni klimatski uslovi u periodu cvetanja uticali na smanjen prinos jabuka - saznajemo od trgovaca. - To je uslovilo smanjenu ponudu i povećanje nabavnih cena, u odnosu na isti period prošle godine, a u ovom trenutku kupci imaju samo na raspolaganju jabuke iz uvoza.

Prve jabuke sa domaćih plantaža na rafovima će biti u avgustu, a proizvođači dodaju da je ove godine rod bio dobar.

- Ove godine možemo da se pohvalimo kvalitetnim rodom jer su nam vremenski uslovi išli na ruku - priča Duško Živković, iz sela Brestovik kod Grocke. - Nadamo se da će nam se posrećiti i da ćemo sve moći da prodamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)