USVOJENA ČETIRI EKONOMSKA ZAKONA: Mali - Ogromna je reforma u pitanju!

Novosti online

07. 10. 2021. u 18:23

NARODNA skupština usvojila je jednoglasno Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

УСВОЈЕНА ЧЕТИРИ ЕКОНОМСКА ЗАКОНА: Мали - Огромна је реформа у питању!

Foto: Tanjug

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, koji je podnela Vlada.

Takođe je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Nakon toga usvojen je Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

Značaj nove fiskalizacije

Kada biste sada pitali Poresku "koliko taj i taj duguje za porez na imovinu ili neku drugu poresku obavezu, ne biste lako dobili odgovor", kaže ministar finansija Siniša Mali.

- Upravo zato sprovodimo reformu sistema - objasnio je Siniša Mali danas pred poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije.

- Moći ćete preko telefona da se ulogujete i dobijete informacije o svojim poreskim obavezama - dodao je on govoreći o novom sistemu fiskalizacije, za koji se zakon usvaja danas u Skupštini.

- Ovaj novi sistem fiskalizacije usmeren je prema tome da se poveća broj obveznika, kako bi imali efikasnost u naplati poreza kao i u suzbijanju sive ekonomije. Time bi se i smanjila nelojalna konkurencija onima koji rade legalno - naveo je Mali.

- Verovali ili ne imamo 184 računa ili podračuna na koje građani plaćaju svoje obaveze. Hoćemo da postoji samo jedan i biće tako za godinu-godinu i po. A onda će preko algoritma da se uplate kategorišu kako bi trebalo - najavio je.

- Radi se o ogromnom menjanju sistema što građani ne vide sada, ogromna je reforma u pitanju - naglasio je Mali.

- Do kraja 2023. godine će sistem potpuno da zaživi - kazao je.

O dolaru

- Negde 2013. imali smo skoro 30 odsto javnog duga u dolarima - kazao je ministar finansija.

- Srbija nema prirodno pokriće za dolar, jer su nama transakcije uglavnom u evrima ili dinarima. Otad smo smanjili taj udeo sa 30 na 12-13 odsto i povećali emisiju obveznica u dinarima - objasnio je Mali odgovarajući na izlaganja poslanika.

- Jedna smo od prvih zemalja koja je izašla sa "zelenim" obveznicama - naglasio je.

- Nama je na 15 godina obveznica 2,05 odsto, a zelena na jedan odsto, dok je prethodna vlast uzmala zajmove sa kamatom preko sedam odsto. To je zelenaški dug. To smo nedavno vratili i nećemo opterećivati našu decu time - objasnio je Mali.

- Stopa rasta će ove godine biti 7,5 odsto, pa imamo priznanje investitora koji na kraju krajeva daju nama svoj novac pokazujući da imaju poverenja u ono što Srbija radi - istakao je.

- Bićemo prva, druga ili treća najbolja ekonomija u Evropi. Cilj nam je da svako u Srbiji oseti boljitak. Srbija postaje primer u regionu i čak u Evropi po pitanju rasta i napretka - rekao je ministar.

- U ovom trenutku gradimo sedam auto-puteva ili brzih saobraćajnica a do kraja godine biće ih 10 u izgradnji - naglasio je Mali.

(B92)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Otvaranje fabrike u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a