TRAGAJU ZA TELIMA MRTVIH HEROJA SA KOŠARA: Srpski stručnjaci spremaju se za istraživanje okoline karaule na Prokletijama

V.N.

08. 05. 2021. u 19:07

STRUČNI timovi iz Srbije uputiće se ka okolini nekadašnje karaule Košare, na granici sa Albanijom, gde će pokušati da otkriju posmrtne ostatke vojnika poginulih tokom borbi 1999. godine.

ТРАГАЈУ ЗА ТЕЛИМА МРТВИХ ХЕРОЈА СА KОШАРА: Српски стручњаци спремају се за истраживање околине карауле на Проклетијама

Foto J. Ćosin

Da bi potencijalna grobnica na padinama Prokletija mogla da bude prva lokacija istražena na zahtev srpske strane najavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. On je juče predstavio učinak razgovora delegacija Beograda i Prištine zaduženih za pitanja nestalih.

- Lokaciju na Košarama radne grupe i ekspertski timovi obišli su dosad dva puta, 2010. godine kada je izvršeno deminiranje područja, kao i u novembru prošle godine nakon što su pronađeni snimci terorista koji kopaju rake i na kojima se vide tela ubijenih vojnika - objasnio je Odalović.

Albanci pokopani kod Surdulice?

PRIŠTINSKA delegacija zatražila je nastavak pretrage na lokaciji Kiževak na kojoj su u novembru prošle godine pronađeni posmrtni ostaci. Na njihovom spisku je okolina rudnika Štavalj u blizini Sjenice, potencijalna grobnica za koju se spekuliše da je nedaleko od Surdulice, kao i nekoliko lokacija za koje se pretpostavlja da su uništene.

Razgovarano je i o 350 tela ili delova tela koja se nalaze u mrtvačnici u Prištini i problemima sa njihovom identifikacijom.

Na taj način okvirno je locirano mesto ukopa.

Odalović kaže da se među nestalim licima nalazi i jedan ruski dobrovoljac, kao i da je otkrivena fotografija njegovog tela, sa ličnim dokumentima.

- Na snimku se vide novčanice - rublje pronađene kod poginulog Rusa, nad kojima su se ubice iživljavale. Reč je o ruskom dobrovoljcu, pripadniku regularnih jedinica Vojske Jugoslavije, čije telo nije izvučeno sa Košara. Njegovo telo nikada nije pronađeno, a videćemo da li ćemo ovom pretragom doći i do njegovih posmrtnih ostataka - kaže predsednik Komisije za nestala lica.

Ratni komandanti VJ spekulisali su o najmanje šest poginulih vojnika na Košarama, čija su tela ostala na granici. Prištinska strana dosad nije pokazala volju da ih ekshumira.

Beograd je insistirao da se istraže i lokacije u selu Dojnice, Suva Reka, Javor, zatim Baljevac, Budisavci, Lapušnik, kao i Livačko jezero kod Gnjilana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?