SRCE OPERIŠU U LOKALNOJ ANESTEZIJI: U Institutu "Dedinje" primenjuju novu metodu lečenja hipertrofije miokarda (FOTO)

I. K.

17. 04. 2021. u 17:00

U INSTITUTU za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" hipertrofičnu opstruktivnu kardiomiopatiju počeli su da operišu i minimalno invazivnom alkoholno - spetalnom ablacijom.

СРЦЕ ОПЕРИШУ У ЛОКАЛНОЈ АНЕСТЕЗИЈИ: У Институту Дедиње примењују нову методу лечења хипертрофије миокарда (ФОТО)

Foto: "Novosti"

Posle ove intervencije pacijenti se mnogo brže oporavljaju, a moguće komplikacije su svedne na minimum.

Asistent Ivan Ilić, interventni kardiolog "Dedinja", koji je nedavno kod dvoje pacijenata sa svojim timom izveo alkoholno - spetalnu ablaciju, kaže da je hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija genetsko oboljenje od kojeg podjednako obolevaju i muškarci i žene i javlja se kod jedne od 500, uglavnom mladih osoba:

- Ovaj vid hipertrofije miokarda, uzrokovan je mutacijama gena, čiji je loš ishod stvaranje zadebljanja na zidovima srčanih šupljina, a najčešće na mišiću leve komore, što kod pacijenata stvara brojne tegobe u vidu povremenih bolova u grudima, osećaja nedostatka vazduha prilikom fizičkog napora ili minimalnog zamaranja. Mnogo ozbiljnije tegobe se javljaju u vidu značajnih poremećaja ritma, pa sve do naprasne srčane smrti.

Kateterom se namerno trajno začepi jedna od grana leve koronarne arterije, i veštački izazove kontrolisani infarkt

Na našim prostorima do sada je ovo genetsko oboljenje srca uglavnom tretirano klasičnom hirurgijom, koja je često praćena komplikacijama.

- Kod pacijenata koji imaju izražene simptome, uprkos primeni lekova, potrebno je smanjiti zadebljanje srčanog mišića, kako bi se otklonile srčane smetnje. To smanjivanje zadebljanja moguće je izvršiti kardiohirurški ili mini - invazivnom metodom, koja u budućnosti treba da odnese prevagu, na radost, pre svega, pacijenata, ali i medicinskog osoblja - kaže dr Ilić, uveren da je alkoholna septalna ablacija (ASA) odlična alternativa hirurgiji, pri čemu je bezbolna i radi se u lokalnoj anesteziji.

Foto: "Novosti"

Kako objašnjava doktor Ilić, suština alkoholne septalne ablacije je, zapravo, remodelovanje zadebljalog dela srčanog mišića, što podrazumeva promene kroz koje on prolazi, kada se krvni sud koji ga snabdeva krvlju zapuši. Kateterski se namerno trajno začepi jedna od grana leve koronarne arterije, koja zadebljali deo mišića snabdeva krvlju i veštački izazove kontrolisani infarkt i to davanjem apsolutnog alkohola na mestima mišićnog zadebljanja. Iako procedura tehnički podseća na uobičajene intervencije na koronarnim arterijama, ciljevi su potpuno suprotni - umesto da se "otvara", krvni sud se "zatvara".

CENTAR ZA LEČENjE

STRUČNjACI "Dedinja" planiraju stvaranje Centra za lečenje hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije, gde će se sprovoditi sveobuhvatni dijagnostički i terapijski pristup ovoj bolesti. Ovo uključuje kompletnu dijagnostiku bolesti sa genetskim ispitivanjem, adekvatnu kliničku i funkcionalnu procenu pacijenta sa ergospirometrijom, primenu vizualizacionih tehnika, ultrazvuk i magnetnu rezonancu srca, elektrofiziološko ispitivanje i terapiju u svrhu prevencije naprasne srčane smrti, a na kraju interventno ili hirurško lečenje ove bolesti.

Kompleksnost intervencije je u odabiru prave grane za ablaciju (spaljivanje) i u odgovarajućoj kontroli namerno izazvanog infarkta. Puni efekat intervencije se manifestuje posle šest meseci i to nakon uobičajenih promena na delu srčanog mišića koji je pretrpeo infarkt. Vremenom, taj deo mišića postaje tanji, a eleminisana je i prepreka na mestu izlaska krvi iz leve komore, što smanjuje srčane tegobe kod pacijenata. Rezultati procedure su, u najvećem broju slučajeva dobri, dok je kod malog broja pacijenata potrebno ponoviti intervenciju.

 

Ova alternativa klasičnoj hirurgiji za pacijente je komfornija, manje su komplikacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost