OPERACIJA NA SRCU ZA VREME POŽARA: U Blagovešćensku na ruskom Dalekom istoku hirurzi radili u čudnim uslovima

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

02. 04. 2021. u 23:08

DOK su vatrogasci gasili požar na krovu kardiocentra u Bragovešćensku na Ruskom dalekom istoku, hirurzi nisu hteli da prekidaju operaciju već su uspešno završili ugradnju bajpasa na bolesniku koji je bio na stolu u operacionoj sali. Reč je o šest lekara i tri medicinske sestre.

ОПЕРАЦИЈА НА СРЦУ ЗА ВРЕМЕ ПОЖАРА: У Благовешћенску на руском Далеком истоку хирурзи радили у чудним условима

Hirurzi i medicinske sestre u operacionoj sali / Foto Gazeta

Vatrogasci, njih 59, takođe su uspešno obavili svoj posao i ugasili vatru koju su izazvale neispravne električne instalacije.

- Operacija je počela pre nego što se dogodio požar. Hirurzi su bili svesni da treba završiti operaciju jer bi pacijenta u protivnom morali da prebacuju u drugu bolnicu zajedno sa aparaturom. Takva operacija se obavlja pod narkozom, a njeno prekidanje i seljenje pacijenta bi dovelo njegov život u opasnost - objašnjava ugledni moskovski profesor i glavni kardiohirurg Ministarstva zdravlja Rusije Leo Bokerija.

U neuobičajenoj situaciji hrabri i spretni hirurzi iz Blagovešćenska su odlučili da pređu na rezervne izvore kiseonika i obezbede sve što je potrebno da bi se normalno završila operacija. Posle svega, pacijent je prevezen u Oblasnu kliničku bolnicu i sada je na odeljenju reanimacije, a stanje mu je stabilno.

Gubernator Amurske oblasti Vasilij Orlov već je predložio da se nagradi ekipa koja je nastavila operaciju, a takođe i vatrogasci koji su uspeli da zaustave i ugase vatru koja je buktala na krovu.

ISTORIJA

ZGRADA kardiocentra u Blagovešćensku ima istorijski značaj, napravljena je početkom prošlog veka i biće konzervirana, a zatim i obnovljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu