BOLJA SARADNJA CIVILNOG DRUŠTVA I JAVNE UPRAVE: Ministarka Gordana Čomić podržala projekat "Dijalog promena"

Vojislava Crnjanski Spasojević

25. 03. 2021. u 17:48

U CILjU pružanja podrške uspostavljanju dijaloga između civilnog i javnog sektora, Beogradska otvorena škola (BOŠ) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i uz podršku EU, otpočela je trogodišnji projekat "Dijalog promena".

БОЉА САРАДЊА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА И ЈАВНЕ УПРАВЕ: Министарка Гордана Чомић подржала пројекат Дијалог промена

Foto: V. C.

Njime će se, kroz dijalog civilnog društva i javne uprave, raditi na rešavanju konkretnih problema u zajednici i otklanjanju prepreka za uključivanje udruženja građana u procese odlučivanja.

U naredne tri godine finansijski će biti podržano 40 organizacija građanskog društva i 30 istraživača, a kroz mentorsku podršku više od 100 predstavnika udruženja građana i 60 predstavnika lokalnih samouprava i ministarstava biće osnaženo za učešće u dijalogu za rešavanje konkretnih problema, čulo se na predstavljanju projekta.

- Moramo normalizovati situaciju u kojoj se o svakoj temi u društvu razgovara kroz dijalog između predstavnika vlasti, civilnog društva, predstavnika EU i predstavnika Univerzizeta. Ne znamo unapred rezultat dijaloga, ali znamo da ako se udružimo svi mi koji želimo dobro Srbiji, postoji verovatnoća da ćemo se sastati za dve godine u ovoj sali i reći: mogli smo i uspeli smo - rekla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU dodao je da "organizacije civilnog društva imaju bitnu ulogu u dijalogu kao posrednici koji sa predstavnicima javne uprave komuniciraju najvažnije potrebe društva i zato je bitno uspostaviti sistemsko, a ne periodično uključivanje civilnog društva."

- Kako se u EU svakodnevno realizuje dijalog, tako je i za Srbiju veoma bitno da dijalog postane nova normalnost i deo svakodnevnih debata - rekao je Fabrici.

Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu je naglasila da su univerziti nedovoljno iskorišćen resurs koji svojim ekspertskim uslugama može da pruži više nego što je učinjeno do sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)