USKORO ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Prevencija najbolji način zaštite

J.Ž.S.

24. 03. 2021. u 13:43

BOLjA zakonska rešenja stvoriće uslove za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja će omogućiti zaposlenima da produktivno rade, što će direktno uticati na ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada, istakla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad na prvom sastanku Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

УСКОРО ЗАКОН О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ: Превенција најбољи начин заштите

Foto D. Pozderović

       Ona je naglasila da je donošenje ovog propisa deo reformskih procesa u Srbiji i unapređenja sistema bezbednosti i zdravlja na radu sa ciljem sprečavanja povreda, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

- Promovisanje kulture prevencije i dobre prakse u ovoj oblasti na svim nivoima organizovanja poslodavaca, zaposlenih i države treba da bude dobro planirano, projektovano i sprovedeno u smislu procene profesionalnih rizika, što se postiže vaspitanjem, obrazovanjem, osposobljavanjem i drugim vrstama edukacija - navela je ministarka.

Donošenjem pomenutog propisa doći će do potpunog usklađivanja sa zakonodavstvom EU i ispuniće se obaveza utvrđena Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije.

Za Dunju Radojičić, v.d direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu ovaj zakon je važan jer će se njegovi pozitivni efekti ogledati u povećanju nivoa zaštite, a s druge strane u Inspektoratu za rad su sigurn da će se propisati veće novčane kazne za nepoštovanje sprovođenja mera u cilju obezbeđivanja bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)