VRTIĆ PONEO IME DIANE BUDISAVLJEVIĆ: U Inzbruku postavljena tabla sa imenom heroine koja je spašavala srpsku decu u NDH

V.C.S.

24. 02. 2021. u 13:27

VLASTI Inzbruka postavile su privremenu tablu sa imenom svoje nekadašnje sugrađanke Diane Budisavljević, devojački Obekser, koja je iz ustaških logora u NDH spasla oko 10.000 srpske dece, na vrtić u ovom gradu.

ВРТИЋ ПОНЕО ИМЕ ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ: У Инзбруку постављена табла са именом хероине која је спашавала српску децу у НДХ

Foto: Srpka pravoslavna omladina

Tabla je za sada postavljena na donjem delu vrata, na ulazu u vrtić, ali se očekuje da uskoro osvane na zidu, kraj ulaza.


Gradski oci odlučili su još u novembru da se vrtić, koji je do sada nosio ime nacističkog lekara Burgharda Brajtnera, ujedno i predsednika austrijskog Crvenog krsta 1950-1955. godine, ubuduće zove "Gradski dečji vrtić Rajhenau istok Diana Budisavljević". Ulica u kojoj se vrtić nalazi i dalje se zove Brajtnerovim imenom.

Srpska pravoslavna omladina Inzbruka pozdravila je odluku o preimenovanju obdaništa, kao i to što su Austrijanci pristali da Dianino ime napišu srpskim latiničnim pismom, sa kvačicom na slovu "ć". Oni su, međutim, imali primedbe jer u tekstu o imenovanju, koji je izašao u zvaničnom glasilu "Inzbruk informiše", nije pomenuto da je Diana spasla smrti srpsku decu.

Iste rasprave bile su aktuelne i prošlog proleća, kada su inzbruške vlasti, po prvi put, odlučile da postave spomen-ploču na Dianinu rodnu kuću, u Ulici Marije Terezije. Ideja da na njoj, pored imena, stoji činjenica da je spasla 10.000 dece bez navođenja njihovog srpskog porekla, izazvala je reakciju austrijskih Srba, ali i naše ambasade u Austriji, Međunarodnog komiteta Mauthauzen, srpskih istoričara. Od tada se čeka nova odluka skupštine grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)