OVO JE ŽENA KOJA JE SPASILA DARU IZ JASENOVCA: "Novosti" su je sačuvale od zaborava

Novosti online

21. 02. 2021. u 12:28

U FILMU "Dara iz Jasenovca" Daru spasava Diana Budisavljević, o čijem herojskom podvigu su "Novosti" pisale još 1988. godine.

ОВО ЈЕ ЖЕНА КОЈА ЈЕ СПАСИЛА ДАРУ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Новости су је сачувале од заборава

Foto: Printskrin

Nemala zasluga za skidanje decenijskih naslaga prašine sa priče o verovatno najvećoj humanitarnoj misiji u Drugom svetskom ratu pripada "Novostima".

Naš list je još 1988. pisao o Diani, a 2010. je objavio serijal tekstova o njenom podvigu, za koji su u to vreme znali samo istoričari, neki preživeli logoraši i naslednici heroine. Upravo se jedan od njenih naslednika Leonardo Rašica u to vreme javio "Novostima" iz Brazila, sa željom da što više ljudi sazna o Dianinom podvigu i da spreči da zaborav sahrani njeno delo, ali i zločin kojem se suprotstavila.

Promo

Decenijama je prećutkivana zbog politike i nemara. Njen podvig nije se, posle oslobođenja, uklapao u zvaničnu politiku - dolazila je iz bogate porodice, nije bila deo Komunističke partije, delovala je na sopstvenu ruku, a da bi spasavala decu sarađivala je i sa Stepincem i sa Nemcima. Bio je "sumnjiv" i njen muž Julije, Srbin koji je čitav rat proveo u Zagrebu. Ni posle kraha komunizma okolnosti joj nisu išle naruku. Posebno u Hrvatskoj, jer bi svako podsećanje na njenu humanost značilo i prizivanje u sećanje jezive mašinerije smrti NDH. Činilo se da je decenijama svima odgovaralo da se o Diani Budisavljević jednostavno - ćuti.

Verovatno najdragoceniji dokument koji omogućava da se Dianina akcija rekonstruiše, dnevnik koji je ona vodila tokom Drugog svetskog rata, sačuvan je zahvaljujući njenoj unuci Silbiji Sabo. Ona je objavila "Dnevnik Diane Budisavljević", ali i taj neprocenjivi istorijski izvor štampan je tek u 700 primeraka. U to vreme, naši novinari uspeli su da dođu do jedinog primerka koji je postojao u Beogradu.

Diana Budisavljević

"Novosti" su Dianu vratili u žižu i uspele da se izbore da joj pripadne makar deo priznanja koja je svojim podvigom zaslužila. Posle našeg serijala, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić dodelio je, posthumno, Diani Budisavljević Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić", a SPC ju je odlikovala Ordenom carice Milice. Grad Beograd, na inicijativu "Novosti", po Diani je nazvalo ulicu na Dedinju. I njen rodni Inzbruk, posle pisanja našeg lista, a na inicijativu Pravoslavne omladine u tom gradu, dodelio je orden heroini koja je prkosila genocidnoj politici NDH.

Film „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je sinoć ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru na Radio-televiziji Republike Srpske i Radio televiziji Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave