KONTROLA POŠTOVANJA PROTIVEPIDEMIJSKIH MERA: Bahati gosti prete i nasrću na inspektore

Biljana Ristivojević

09. 09. 2020. u 13:30

U UGOSTITELjSKIM objektima masovno se krše mere protiv epidemije, a bahati gosti sprečavaju inspektore da rade svoj posao.

КОНТРОЛА ПОШТОВАЊА ПРОТИВЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА: Бахати гости прете и насрћу на инспекторе

FOTO: Depositphotos

 Tako su u subotu uveče, čak i po dolasku policije, sanitarni inspektori i komunalci morali da odustanu od nadzora u ugostiteljskom objektu "Sara plus" u Kruševcu, jer im jedan od gostiju nije dozvolio da uđu u lokal. Inspektori pretpostavljaju da je reč o ocu koji je slavio rođenje blizanaca.

- Nemojte da ulazite, nemojte da pišete kaznu vlasniku. Mi smo hteli da se ovde organizuje žurka. Počeo je da se gura sa komunalnim inspektorom, da psuje, onda su komunalni policajci pokušali da ga smire, ali bez uspeha. Tako poprilično pijan, neprijatan, unosio se u lice meni i kolegenici rečima: "Kevo oćete nešto da popijete, rodili su mi se blizanci i nemoj da je neko slučajno ušao u objekat" - navela je u izveštaju upućenom Ministarstvu zdravlja Živica Smiljković, šefica Odseka za sanitarni nadzor Kruševac.

Sa načelnicom je u kontroli ovog lokala, koja se pokazala kao "nemoguća misija", bila i sanitarni inspektor Radica Matić, jedan komunalni inspektor i dva komunalna policajca. Inspektori su u istom objektu, bili i prethodne večeri, kada je "sve bilo u redu" i vlasniku saopštili kakve su mere Vlade Republike Srbije. U subotu uveče, međutim,  u bašti lokala slavilo se "na užem prostoru, bez distance između gostiju i stolova, uz grljenje i pevanje".

TRI PUTA VIŠE POZIVA

MERE se, kaže Stamenković, najčešće krše u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima. Navodi da je u poslednjih sedam dana bilo gotovo tri puta više poziva, predstavki i prijava građana nego pre.

- Maksimalne kazne od 500.000 dinara će sigurno dobiti svako pravno lice koje krši mere. Očekujemo da će nas prekršajni sudovi pratiti u ovoj aktivnosti - kaže Stamenković.

Konfliktna situacija nije rešena ni kada je na poziv načelnica sanitarne stigla policijska patrola. Inspektorke su "pod velikim stresom prekinule večernji nadzor".

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže, za "Novosti", da je neprijatnih situacija bilo i ranije, ali ne ovako drastičnih kao u Kruševcu:
- U Beogradu, recimo, dosad nismo imali nikakvih neprijatnosti tokom nadzora, a u celoj Srbiji smo za sedam dana uradili 1.400 kontrola poštovanja epidemioloških mera, tokom kojih su napisane 94 prekršajne prijave zbog neodgovornosti vlasnika ugostiteljskih objekata, menadžera tržnih centara i drugih pravnih lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima