DECA PO VAKCINU U DOMOVE ZDRAVLJA: Uslov da školarci i akademci budu u klupama tokom cele školske godine i imunizacija protiv kovida

I. KOVAČIĆ

02. 08. 2021. u 09:00

SIGURAN sam da će školska godina da počne regularno, jer ne očekujemo značajniji porast broja inficiranih na dnevnom nivou do oktobra!

ДЕЦА ПО ВАКЦИНУ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА: Услов да школарци и академци буду у клупама током целе школске године и имунизација против ковида

Foto AP

Ovo, za "Novosti", poručuje profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, ukazujući da je uslov da školarci i akademci ostanu u klupama i tokom cele zime je da se što veći broj njih vakciniše. Zato je, kako napominje profesor Tiodorović, na poslednjem sastanku Kriznog štaba zahtevano od nadležnih da se sprovedu mere koje će da utiču da pedijatri i izabrani lekari intenzivnije savetuju cepljenje protiv kovida 19 i deci i studentima.

- Deca će se vakcinisati po domovima zdravlja na punktovima koje sve pedijatrijske službe u zemlji već imaju - kaže profesor Tiodorović. - Pedijatri su u obavezi da preporuče vakcinaciju, a na roditeljima je da donesu konačnu odluku.

Profesor Tiodorović objašnjava da je među inficiranima trenutno najviše nevakcinisanih, a najmanji broj među njima su deca:

- Zato sam uveren da nema prepreka da početak nastave bude redovan - kaže Tiodorović.

Inače, virusom korona u poslednja 24 časa zaražene su još 303 osobe. NJih četvoro je izgubilo bitku sa kovidom 19, a, od 431 pacijenta smeštenih u bolnicama, njih osmoro diše pomoću respiratora.

Doktorka Tatjana Adžić, direktorka kovid-bolnice u Batajnici, kaže za "Novosti" da nema mesta opuštanju, jer je broj hospitalizovanih u njenoj ustanovi duplo veći u odnosu na pre 10 dana.

- Zabrinuta sam jer danas vraćamo u rad još jedno odeljenje poluintenzivne nege - kaže dr Adžić. - Trenutno zbrinjavamo 84 bolesnika. Od tog broja, 70 ih je u jedinici poluintenzivne nege, a 14 u jedinici intenzivne nege, dok je troje obolelih intubirano i diše pomoću respiratora. Petoro pacijenata je mlađe od 40 godina i u vrlo su teškom stanju. Ispod pet odsto od svih na bolničkom lečenju je vakcinisano.

Kada je o tegobama inficiranih reč, dr Adžić kaže da je klinička slika slična sa onom iz prethodnog perioda.

- U subotu je tim hirurga uradio ekstremno tešku i veliku operaciju zbrinjavanja krvarenja kod jednog pozitivnog bolesnika - kaže nam dr Adžić.

- Obrti u kliničkoj slici su teški i nepredvidivi i zato mi je važno da istaknem da nema mesta opuštanju.

Da je vakcinacija jedini siguran način za borbu protiv kovida istakao je i šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu dr Marjan Ivanuša.

- Niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da je moguće u potpunosti iskoreniti ovaj virus. Očekujemo da ćemo uspeti da virus stavimo pod kontrolu vakcinacijom ljudi širom sveta jer je to najbezbedniji način da steknemo imunitet i da se zaštitimo - rekao je Ivanuša, izrazivši nadu da će do kraja ove godine biti vakcinisano 40 odsto svetske populacije.

SADA JE PRAVI TRENUTAK

EPIDEMIOLOG Tiodorović kaže da je sada pravi trenutak za vakcinaciju protiv kovida 19.

- S obzirom na to da imamo relativno mali broj inficiranih na dnevnom nivou, dakle nismo u jeku širenja virusa, najmanja je verovatnoća da se osoba zarazi između prve i druge doze vakcine - objašnjava dr Tiodorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)