KADA ĆEMO SIGURNO IMATI KONTROLU NAD EPIDEMIJOM? Doktor Đerlek saopštio ohrabrujuće vesti

Tanjug

01. 06. 2021. u 11:26

JEDINI način koji bi nam obezbedio mirnije leto je vakcinacija protiv korona virusa više od 50 odsto punuletnih građana u junu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad đerlek i naveo da se zalaže za uvođenje novih modela za stimulaciju vakcinacije.

КАДА ЋЕМО СИГУРНО ИМАТИ КОНТРОЛУ НАД ЕПИДЕМИЈОМ? Доктор Ђерлек саопштио охрабрујуће вести

Foto: M. Anđela

Đerlek je na K1 televiziji rekao da je, prema najnovijim podacima od sinoć, 2.561.520 punoletnih građana primilo prvu dozu, 2.066.153 drugu dozu vakcine, i da je dato ukupno više od 4.620.00 doza vakcine.

Naveo je da dostizanje više od 50 odsto vakcinisanih nije kolektivni imunitet, ali da znači uspostavljanje kontrole nad epidemijom.

- Popuštanje mera je jedna od pozitivnih signala da uspostavljamo kontrolu. Nema mesta za euforiju, ali ima za optimizam - rekao je Đerlek.

Kaže da su u ovom trentuku brojke i sutuacija sasvim podnošljivi, ali da je uvek oprezan u prognozama.

- Čekam jesen, mislim da ćemo na jesen imati više podataka i smelosti da kažemo kakva nas prognoza očekuje do kraja godine - naveo je Đerlek.

Povodom najava Svetske zdravstvene organizacije da će se u nekim zemljama pojaviti četvrti talas epidemije, Đerlek kaže da je siguran da ćemo mi izbeći taj četvrti talas, s ozbirom na veliki broj vakicnisanih.

- Možemo očekivati da, i ako se pojavi, ne može da bude tolikog intenziteta kakav je bio ranije - rekao je Đerlek.

Naglasio je da je vakcinacija mladih ključni faktor u postizanju kolektivnog imuniteta i naveo da će u narednih nekoliko nedelja biti doneti odluka o eventualnoj vakcinaciji mladih između 12 i 15 godina o čemu se za sada, dodaje, samo razgovara.

Povodom navoda da je 80 odsto dece u Srbiji preležalo korona virus, Đerlek je rekao da mu smeta to što olako iznosimo ozbiljne podatke i da je za takve tvrdnje neophodna ozbiljna i velika studija koja bi to i dokazala.

Podržao je uvodenje novih modela stimulacije za vakcinisane, navodeći da su mladi zainteresovani za određene manifestacije, ali i putovanja i da treba razmišljati o vaučerima koji bi im pomogli da putuju.

- Pokušavamo da ne pravimo diskriminaciju, želimo da uvedemo nove modele za promociju vakcinacije, jer bez toga ne možemo lako doći do cilja. To radi ceo svet - kaže Ðerlek, koji je i predsednik Nacionalnog kooordinacionog tela za imunizaciju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)