NIČU POGONI JAPANSKOG GIGANTA U NOVOM SADU: Proizvodnja u fabrici čuvene korporacije "Nidek" u Srbiji startovaće početkom naredne godine

Z. GRUMIĆ

15. 03. 2022. u 12:00

RADOVI na izgradnji fabrike japanske korporacije "Nidek" u Novom Sadu odvijaju se bez problema i po svoj prilici biće završeni pre planiranog roka, pa se na jesen očekuje njeno opremanje da bi već početkom sledeće godine počela proizvodnja, najpre tzv. pokaznih proizvoda, a potom sve veća i veća.

НИЧУ ПОГОНИ ЈАПАНСКОГ ГИГАНТА У НОВОМ САДУ: Производња у фабрици чувене корпорације Нидек у Србији стартоваће почетком наредне године

Foto NEMS

Sve to u skladu sa poslovnom politikom tog svetskog lidera u proizvodnji električnih motora koji u Srbiji trenutno investira 250 miliona evra, a planira pet puta više.

Ovo za "Novosti" kaže Šingo Cuji, potpredsednik korporacije i direktor "Nidek elektrik motor Srbija" (NEMS), i napominje da će na početku rada fabrika, koja se od pre tri meseca gradi na placu površine 60.000 kvadratnih metara u novosadskoj poslovnoj zoni Sever 4, proizvoditi samo male električne motore za pokretanje hibridnih automobila i za pokretanje volana, odnosno servoupravljače.

- Naše fabrike širom sveta to već uveliko proizvode, a ovu tehnologiju bismo pokrenuli i ovde, u Srbiji. Verujemo da je sad pravo vreme da u Evropi imamo lokaciju odakle bi naši proizvodi bili plasirani na evropsko tržište. Tako da ćemo, kad fabrika počne da radi, u jednom trenutku ovde u Novom Sadu imati ogromnu proizvodnju - kaže Cuji, napominjući da je do sada Evropa tom vrstom proizvoda snabdevana iz Kine.

Šingo Cuji, Foto N. Karlić

Japanski gigant već sad planira da povećava proizvodnju u našoj zemlji sa još nekoliko projekata, što znači i nastavak investiranja koji bi, prema ranijim najavama, dostigao čak pet puta veći iznos od sadašnjeg. "Nidekova" fabrika u Novom Sadu zapravo treba da bude centralna baza za proizvodne aktivnosti korporacije i njihovo sedište u Istočnoj Evropi. Ta investicija je u skladu sa "Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom" na kojoj japanska vlada uveliko radi. Ranije je najavljeno da će ova kompanija do 2026. otkupiti još 16 hektara zemljišta za nastavak investicije.

NEMS, koji je lane otvorio svoju kancelariju u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina", trenutno zapošljava menadžere, a kad fabrika pokrene proizvodnju, na početku će imati 100 zaposlenih, među kojima najviše inženjera. Direktor Cuji naglašava da će taj broj stalno rasti, uz povećanje broja projekata i proizvodnje.

- Jedan od glavnih razloga zašto smo, među 14 kandidata iz Evrope, za investiranje izabrali baš Novi Sad jeste taj što ovaj grad ima univerzitet i Fakultet tehničkih nauka, čiji su inženjeri rangirani vrlo visoko u svetu. Lično smatram da je Novi Sad na idealnoj poziciji - objašnjava Cuji.

Izgled buduće "Nidekove" fabrike, Foto NEMS

On ne skriva ni ideju da i neki "Nidekovi" dobavljači takođe investiraju u Srbiji i žele da otvore svoje pogone u blizini njihove fabrike, kako bi logistika bila još efikasnija.

Naravno, kako kaže, mnogo toga zavisi i od globalne situacije na tržištu, imajući u vidu aktuelnu svetsku krizu.

Predsednik Vučić na polaganju kamena temeljca , Foto N. Karlić

- Automotiv industrija trenutno nije u najboljoj fazi. Nedostaju delovi za proizvodnju automobila, cena goriva raste i još mnogo je problema. Naša kompanija je, međutim, i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je bila kriza s gorivom, ne samo preživela nego se i podigla. Moto naše firme je upravo preživljavanje najvećih svetskih kriza - ističe Cuji i dodaje da "Nidek" i u najtežim krizama ostvaruje profit.

Mali električni motori za pokretanje hibridnih automobila, Foto NEMS

Direktor NEMS napominje i da će japanska kompanija u Srbiji najpre "više trošiti nego davati", ali veruje da će vrlo brzo, kako proivodnja bude rasla, "vratiti Srbiji ono što su od nje dobili".

POSLUJU U VIŠE OD 40 ZEMALjA

KORPORACIJA, osnovana 1973. u Kjotu, danas posluje u više od 40 zemalja, a u svojoj grupi ima oko 340 kompanija i više od 120.000 zaposlenih širom sveta. Ukupan "Nidekov" prihod od prodaje 2019. iznosio je 11,8 milijardi evra.

- Mi smo velika kompanija koja pravi mali motor čija je cena svega dolar ili dva, ali u više od 80 miliona primeraka - izjavio je u decembru u Novom Sadu predsednik "Nideka" Đun Seki naglasivši da ova korporacija proda više od tri milijarde motora godišnje.

Foto N. Karlić

JUBILEJ

OVE 2022. obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana - podsetio je predsednik Aleksandar Vučić prilikom polaganja kamena temeljca za "Nidekovu" fabriku.

- Taj vredan jubilej biće zapamćen i po završetku izgradnje japanskih fabrika, "Nidekove" u Novom Sadu i "Tojo tajersa" u Inđiji, kao i po okončanju projekta odsumporavanja u TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)