Za zanatlije i radnike u uslužnim delatnostima nema pauze uprkos koroni: Moleri rade punom parom

A. VOJINOVIĆ

četvrtak, 02. 07. 2020. u 22:54

За занатлије и раднике у услужним делатностима нема паузе упркос корони: Молери раде пуном паром

Foto: Z. Jovanović

Vodoinstalateri imaju posla. Manje poziva za čišćenje stanova
PORAST broja obolelih od virusa korona u Beogradu nije zaustavio prestoničke radnike u zanatskim i uslužnim delatnostima. Moleri, vodoinstalateri i žene koje po narudžbini čiste kuće i stanove, i pored sve većeg broja zaraženih Beograđana, rade punom parom, ali i pod punom zaštitnom opremom.

Krečenje, gletovanje, farbanje stolarije, skidanje tapeta i postavljanje novih čini se da ne mogu da sačekaju da korona utihne. Moleri su prethodnih dana radili normalno svakog dana - kao da epidemija i ne postoji.

- Imamo posla koliko hoćete, pa naše majstore ova situacija ne remeti previše. Zaštitne maske nosimo sve vreme kada radimo kod mušterija, ali ako je stan prazan, imamo običaj da ih skinemo - navodi, za "Novosti", jedan od radnika iz prestoničkog molerskog servisa.

DADILjE KORONA ne zaustavlja ni dadilje. Kako je za naš list istakla jedna bebisiterka, ona svakog radnog dana u prepodnevnim satima čuva jednogodišnju bebu, a iako živi blizu porodice, nastoji da se što manje vozi gradskim prevozom kako bi zaštitila mališana.

Slična situacija preovladava i kod vodoinstalatera, čiji telefoni svakodnevno i uporno zvone. Zamene cevi, popravke, otpušavanje različitih cevi u kupatilu i kuhinji Beograđani traže i bez straha u domove zovu i ove majstore.

- Radimo kao i do pre porasta broja obolelih sugrađana od virusa. Maske, razume se, svi naši radnici uvek nose sa sobom i stavljaju na lice dok obavljaju popravke - objašnjavaju za naš list iz beogradskog vodoinstalaterskog servisa.

S druge strane, radnice iz prestoničke agencije za čišćenje stanova i poslovnih prostora kažu kako osećaju blagi pad poziva u prethodnih nekoliko dana.

- Sigurno je da smo osetili smanjenje zainteresovanih mušterija tokom prethodnog perioda. Juče smo, na primer, imali samo dva zakazana čišćenja, a u redovnim okolnostima svakog dana imamo i po deset rezervisanih. Sve devojke nose zaštitnu opremu na poslu, maska im je uvek na liu - objašnjava, za "Novosti", upravnica agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije