SELTIK NAPADA "TRIPLU KRUNU": Na putu mu stoji nekadašnji "ubica džinova"

O. M.

03. 06. 2023. u 08:35

JUBILARNO 150. finale škotskog FA kupa na programu je u subotu uveče na legendarnom Hempden parku, a koplja će ukrstiti šampion Seltik i ekipa iz Čempionšipa Invernes Kaledonijan tisl.

СЕЛТИК НАПАДА ТРИПЛУ КРУНУ: На путу му стоји некадашњи убица џинова

Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Seltik je u trci za kompletiranje "triple krune" što bi bilo peto takvo ostvarenje u poslednjih sedam godina, dok se Invernes nada tek drugom trofeju u istoriji, posle osovjenog FA Kupa 2015. godine. Tada su u polufinalu eliminisali Seltik pobedivši sa 3:2 posle produžetaka. To, zanimljivo je, nije bila jedina pobeda "Kalija" nad "keltima". Pobedili su u prvom ikada međusobnom susretu, u prvoj rundi FA kupa 2000. kada je, posle senzacionalnog trijumfa od 3:2, britanski San skovao nadimak "super Kali" po uzoru na čuvenu pesmu "Superkalifradžilistikespialidoušs" iz Diznijevog filma "Meri Popins".

Učinili su to i 2003. i to u četvrtfinalu, kada je bilo 1:0, a ukupno je u prvih deset godina postojanja, Invernes u škotskom FA Kupu zabeležio 12 iznenađenja, pobedama nad ekipama iz Premijeršipa ili Čempionšipa dok je ekipa boravila u ligama jedan i dva. To im je donelo još jedan nadimak, "ubice džinova". Prvi poraz od Seltika u kupu doživeli su u trećem međusobnom susretu iako je i on pretio da se završi šokom po "zeleno-bele" koji su gubili sa 1:0 do 89. minuta, kada su sa dva gola za 60 sekundi novu bruku sprečili Presli i Miler.

Pošto je četiri kola pre kraja matematički osigurao prvo mesto, Seltik je malo popustio gas u domaćem šampionatu, pa je pre poslednjeg kola u kome je pobedom od 5:0 nad Aberdinom na "Parkhedu" proslavio titulu, osvojio samo bod u tri utakmice, porazima od Rendžersa i Hibernijana i remijem sa Sent Mirenom. Dve od ove tri ekipe, Sent Miren i Rendžers, našle su se na putu Seltika do finala, a ostali protivnici izabrnika Angelosa Postekoglua bili su Grinok Morton i Harts.

Seltik je u prilici da 41. put osvoji opehar namenjen pobedniku škotskog FA kupa, a u svih devet prethodnih finala odigranih u poslednjih 20 godina "bojsi" su pobedili. Jedino finale u 21. veku koje su igubili bilo je 2001. godine kada ih je Rendžers savladao sa 1:0.

S druge strane Invernes je pre Falkirka izbacio Kilmarnok, Livingston i Stirling albion, dok je meč četvrte runde protiv Kvins parka, koji je originalno izgubio sa 2:0, dobio za zelenim stolom, jer su "paukovi" u sastav uvrstili nepravilno registrovanog igrača.

Posle legendarnih pobeda u FA kupu Invernes nije imao mnogo uspeha protiv Seltika jer je ostavario samo još tri pobede u Premijeršupu, jednu u Glazgovu i dve u Invernesu. Poslednja tri međusobna susreta pripala su slavnijem rivalu uz gol-razliku od 13:0.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1&4+ (kvota 1,75) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024