KO ĆE U "ZLATNI GRAD"? Vest hem donosi gol prednosti u Alkmar

O. M.

18. 05. 2023. u 08:35

AZ Alkmar dočekuje Vest hem u revanšu polufinala Lige konferencija. Utakmica se igra na "AFAS" stadionu u Alkmaru od 21 čas.

КО ЋЕ У ЗЛАТНИ ГРАД? Вест хем доноси гол предности у Алкмар

FOTO: Profimedia

Rezultat prve utakmice garantuje dobar fudbal pošto Englezi dolaze sa golom prednosti iz prve utakmice, što znači da će Holanđani morati da napadnu. Bilo je 2:1 iako je AZ prvi stigao do vođstva. Rajnders je u 31. minutu pogodio mrežu Areolinog gola, a preokret je usledio u poslednjih pola sata. Prvo je Benrama sa bele tačke izjednačio u 67. minutu a devet minuta kasnije pobedu "čekićarima" doneo je Antonio. 

Obe ekipe koje se danas bore za finale, vode bitku na dva fronta, mada se čini da je za Vest hem ona druga već dobijena. Reč je o borbi za opstanak u kojoj samo teorija može "čekićare" da odvede u Čempionšip. Posle pobede nad Mančester junajtedom stvari je malo zakomplikovao poraz proteklog vikenda od Brentforda (0:2), ali već narednog vikenda u direktnom okršaju sa Lidsom, izabranici Dejvida Mojesa mogli bi i matematički da se obezbede.

S druge strane, AZ se bori za treće mesto koje sledeće sezone vodi u Ligu Evrope. Trenutno je četvrti sa dva boda manje od Ajaksa. Ta pozicija vodi u Ligu konferencija, a ugrožava je "odozdo" Tvente, mada su ekipi iz Enšedea šanse da pretekne Alkmar otprilike iste kao i one Lidsove da na kraju sezone bude bolji od Vest hema.

AZ do kraja prvenstva ima nešto teži raspored od Ajaksa jer mora da igra sa PSV Ajndhovenom u poslednjem kolu, a "filipsovcima" bi u slučaju poraza bilo ugroženo drugo mesto. AZ je proteklog vikenda pokazao snagu, pobedivši sa 5:1 ekipu Emena, a svih pet golova postigli su za nešto više od pola sata igre u prvom poluvremenu, od 13. do 45. minuta. Jedini gol za goste postigao je pomalo zaboravljeni Rišairo Živković početkom drugog dela igre. 

Holandska ekipa imaće veliku podršku navijača a na njihovoj strani je i tradicija pošto su od osam poslednjih duela sa engleskim ekipama izgubili samo jednom. Doduše, bilo je to u sezoni 2007/08. od Evertona koga je tada sa klupe predvodio današnji menadžer Vest hema Dejvid Mojs.

Osim u menadžera Mojesa, "čekićari" se uzdaju i u nepobedivost u Ligi konferencija. Iako je ovo tek druga sezona ovog takmičenja, nije mala stvar biti neporažen na svih 13 utakmica. Računajući plej-of rundu kvalifikacija, grupnu fazu i eliminacionu fazu od osmine finala do sada, Vest hem je zabeležio 12 pobeda i samo jedan nerešen rezultat, u prvoj utakmici četvrtfinala protiv Genta.

Alkmar na evropsko finale čeka 42 godine, kada je u borbi za trofej Kupa UEFA bolji od njega bio engleski Ipsvič (3:0 i 2:4), a Vest hem od 1975, kada je u finalu Kupa pobednika kupova izgubio od Anderlehta. "Čekićari" u svojim vitrinama imaju jedan evropski pehar, Kup pobednika kupova iz 1966. godine. Prošle godine su igrali polufinale Lige Evrope u kome su poraženi od potonjeg osvajača Ajntrahta, a ove godine su prema kladionicama glavni favoriti da osvoje Ligu konferencija.

Drugi polufinalni par čine Fiorentina i Bazel. Finale je sedmog juna u Pragu na stadionu Fortuna.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG&3+ (kvota 2,15)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!