"ČEKIĆARI" OBEZBEDILI OPSTANAK, SAD SE OKREĆU EVROPI: Alkmar nikad nije pobedio u Engleskoj, ali sada je u "strašnoj" formi

O. M.

11. 05. 2023. u 09:57

ENGLESKI Vest hem junajted dočekuje holandski AZ Alkmar u prvoj utakmici polufinala Lige konferencija.

ЧЕКИЋАРИ ОБЕЗБЕДИЛИ ОПСТАНАК, САД СЕ ОКРЕЋУ ЕВРОПИ: Алкмар никад није победио у Енглеској, али сада је у страшној форми

Foto: Tanjug

"Čekićarima" je ovo drugo uzastopno evropsko polufinale, pošto su prošle godine stigli do poslednja četiri u Ligi Evrope gde ih je zaustavio kasniji osvajač Ajntraht iz Frankfurta.

Posle tri vezana poraza u Premijer ligi izabranici Dejvida Mojesa savladali su minimalnim rezultatom Mančester junajted, čime su praktično obezbedili opstanak. Tri kola pre kraja Vest hem ima sedam bodova više od Lestera i Lidsa, koji moraju da pobede sve do kraja, a već u narednom kolu igraju protiv Liverpula, odnosno Njukasla.

Navijači Vest hema nisu mogli da dobiju bolje vesti u ovom trenutku jer sada Mojes i ekipa mogu bezbrižno da se posvete polufinalnom dvoboju sa Holanđanima i eventualnom finalu u kome ih čeka bolji iz dvomeča Fjorentina - Bazel.

Vest hem je prva ekipa koja je u najmlađem evropskom kupu ostvarila maksimalan učinak u grupnoj fazi. Belgijski Anderleht (2:1 i 1:0), danski Silkeborg (1:0 i 3:2), rumunski FCSB (3:1 i 3:0) položili su oružje pred četom Dejvida Mojsa. Računajući i kvalifikacije za Ligu konferencija u kojima je protivnik bio danski Viborg, kao i dve dosadašnje runde nokaut-faze (AEK Larnaka i Gent) samo je belgijski predstavnik u četvrtfinalu uspeo da izbegne poraz na svom terenu - bilo je 1:1 u Gentu, ali je Vest hem u Londonu pobedio sa ubedljivih 4:1. Ukupna gol-razlika - 30:7.

Fudbaleri holandskog predstavnika u London dolaze osokoljeni dobrim igrama u Erediviziji. Alkmar je vezao četiri utakmice bez poraza, uključujući i remi bez golova proteklog vikenda protiv Ajaksa, s kojim se bori za mesto koje vodi u Ligu Evrope. AZ nije primio gol neverovatnih 410 minuta, računajući i produžetke u revanšu protiv Anderlehta. Osim poraza u prvoj utakmici protiv Anderlehta, AZ je izgubio i jedan meč u grupnoj fazi, od Apolona iz Limasola, kao i prvu utakmicu treće runde kvalifikacija od Dandi junajteda.

Podmladak ekipe iz Alkmara postavio je "domaći zadatak" starijim kolegama kada je krajem prošlog meseca osvojio omladinsku Ligu šampiona, savladavši u finalu splitski Hajduk sa ubedljivih 5:0. Na putu do titule eliminisali su i našu Crvenu zvezdu, tek posle boljeg izvođenja penala. 

AZ ima dugu istoriju rivalstva sa engleskim klubovima u Evropi, ali ne može da se pohvali uspesima. Svih šest puta kada su gostovali u kolevci fudbala izgubili su. Prvo dva puta od Ipsviča, u prvom kolu Kupa pobednika kupova 1979, pa dve godine kasnije u finalu Kupa UEFA. Onda 1982. u osmini finala Lige šampiona od Liverpula. U 21. veku su tri puta u grupnim fazama evropskih kupova primali "četvorke" - od Arsenala, Mančester junajteda (kada je s njima u grupi bio i Partizan) i Njukasla. 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 0-2 (kvota 1,88)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!