UTOČIŠTE POD JEDNIM KROVOM: Vršac nema dnevi boravak za decu sa posebnim potrebama

J. J. BALjAK

17. 05. 2021. u 06:40

ZA decu sa autizmom i drugim psihomotornim poremećajima najvažnije je da vreme provode družeći se sa vršnjacima, bez prisustva roditelja, jer se na taj način socijalizuju i osamostaljuju.

УТОЧИШТЕ ПОД ЈЕДНИМ КРОВОМ: Вршац нема дневи боравак за децу са посебним потребама

Foto Udruženje Sunce Vršca

Baš iz tog razloga, a imajući u vidu činjenicu da u Vršcu ne postoji dnevni boravak za takvu decu, lični pratioci ovih mališana i njihovi roditelji pre četiri meseca sami su osnovali udruženje "Sunce Vršca", koje predstavlja njihovo jedino utočište van obrazovnih ustanova koje pohađaju.

Trenutno okupljaju 15 mališana, uzrasta do deset godina, među kojima je najviše dečaka sa autizmom. Isključivo uz pomoć donatora, zasada za njih tri puta nedeljno organizuju dvosatna druženja u dečjoj igraonici, što je već dalo pozitivne rezultate.

Foto Udruženje Sunce Vršca

- To su bila deca koja su se bojala svega i koja su bila izuzetno agresivna, a sada su postali pravi drugari, koji svuda mogu da idu bez ikakvih problema. I roditelji su dobili svoje slobodno vreme, što je takođe važno. Zato je naš sledeći korak otvaranje dnevnog boravka, u kom očekujemo da nam se pridruže sva deca sa posebnim potrebama - kaže Ana Marić, jedna od tri licencirana lična pratioca u udruženju.

SVE JE BESPLATNO

BORAVAK dece u udruženju "Srce Vršca", prevoz specijalizovanim vozilom do mesta okupljanja i briga o njima su potpuno besplatni. Imaju licencirane pratioce i za decu koja ne mogu samostalno da se kreću, kao i usluge psihologa i defektologa. Roditeljima daju savete i kako da ostvare svoja prava.

Već sada od ove grupe dece formiraju malu porodicu, kako bi, kada postanu odrasli ljudi, mogli nesmetano zajedno da žive u porodičnoj kući, koju na jesen planiraju da kupe samo za njih.

Foto Udruženje Sunce Vršca

- Težnja nam je da oformimo samoodrživo poljoprivredno gazdinstvo, na kom bi naši članovi uzgajali voće, povrće i životinje, koje nisu pereterano zahtevne. Na taj način ćemo izbeći da oni jednog dana, kada njihovi roditelji onemoćaju ili ih više ne bude bilo, završe u specijalizovanim ustanovama - dodaje sagovornica "Novosti".

Deca starija od deset godina i odrasli, svoje slobodno vreme provode u udruženju "Otvoreno srce sveta", koje je pre tri godine za te potrebe takođe kupilo kuću sa baštom, zahvaljujući jednom donatoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati