UKINUTA VANREDNA SITUACIJA U LESKOVCU: Poplave nanele štetu od oko 95 miliona dinara

I.M.

03. 03. 2021. u 13:05

УКИНУТА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЛЕСКОВЦУ: Поплаве нанеле штету од око  95 милиона динара

Foto: I.M.

GRADSKI Štab za vanredne situacije u Leskovcu ukinuo je vanrednu situaciju koja je u uvom gradu uvedena nakon januarskih poplava. One su nanele štetu čija je ukupna vrednost procenjena na oko 95 miliona dinara.

Nadležne komisije su popisale oštećenja na 177 stambenih, 234 pomoćna i pet poslovno – privrednih objekata kao i na dva mosta, u Jelašnici i Turekovcu, u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dinara.

Štetu u vrednosti nešto većoj od 45 miliona dinara pretrpela je i poljoprivredna proizvodnja u čak 30 katastarskih opština gde su popisane posledice, poplava i bujičnih voda nastalih usled obilnih padavina, na poljoprivrednom zemljištu, kulturama, mehanizaciji i opremi za rad kao i na stočnom fondu.

- Operativnim planom za ovu godinu planiraju se radovi na sanaciji i uređenju celokupnog korita Rudarskog kanala, u dužini od 11,5 kilometara, i cele trase Šainovačkog kanala čija je dužina 1,3 kilometra, jer je na ove dve lokacije bilo najviše problema – kazao je Rade Velinov, šef gradskog Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

Od 7. do 10. januara na području Leskovca palo je 133,3 litara kiše po metru kvadratnom, a samo 10. januara 64,1 litar. To je dovelo do izlivanja vodotokova na velikom broju lokacija. Nadležni su istakli da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi pomogli ugroženom stanovništvu i da su za to koristili svu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo, a u pomoć su pritekli i pripadnici Sektora za vanredne situaicje MUP-a Srbije i Vojske Srbije.

POMOĆ DRŽAVE

- Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije pomaže oko štete na stambenim objektima koja je procenjena na 20 miliona dinara, a biće upućen i zahtev za procenjenu štetu na mostovima od 21 milion dinara. Ne možemo protiv prirode i vremenskih nepogoda. Iskustvo je pokazalo da smo dobro pripremljeni da reagujemo u takvim situacijama, ali moramo više da radimo na preventivi i da je podignemo na viši nivo – zaključio je je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ruzica

17.03.2021. 22:05

U Bojniku je takodje u januaru bila poplava, moje domacinstvo je posetio ministar Momirovic i obecao pomoc. Do danasnjeg dana nista nismo dobili. Kuca nam je u raspadanju od posledice poplava.