OBOJIO TESLINE FOTOGRAFIJE: Nesvakidašnji poduhvat programera iz Novog Sada

D.B.M.

10. 01. 2021. u 13:20

PROGRAMER iz Novog Sada Ivan Kršev pokušao je da udahne život crno-belim fotografijama slavnog pronalazača Nikole Tesle. Nekoliko nedelja, a, kako sam kaže, možda i meseci, proveo je u tom poslu. Koristio je sve alate koje internet nudi. ali je na kraju retuširanje fotografija morao da odradi ručno.

ОБОЈИО ТЕСЛИНЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Несвакидашњи подухват програмера из Новог Сада

Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

Na Božić, na 78. godišnjicu Tesline smrti, Kršev je na svom fejsbuk profilu okačio stare Tesline fotografije u boji.

-Nisam očekivao da će ljudima post biti previše zanimljiv, ali očigledno je da je Tesla uvek tema. I to sa razlogom – napisao je Kršev u postu, naglasivši da je naš naučnik bio čovek od stila.

Kršev je oživeo najpoznatije Tesline fotografije, a najteže mu je bilo da oboji brkove, odredi boju odela i kravata, naslika sjaj zenica, zato što na starim fotografijama najpre blede detalji. Dvoumio se i oko očiju, jer se u literaturi ne pominje mnogo boja. Kršev je samo naišao na podatak da je Tesla izjavio da ima svetle oči koje su što je više koristio mozak postajale svetlije. Kršev je došao i do zanimljivog saznanja, koje je, takođe, podelio sa fejsbuk prijateljima:

-Svuda se vodi da na poznatoj fotografiji Tesla čita knjigu Ruđera Boškovića „Teorija prirodne filozofije“, ali nikako mi se nije uklapalo to što postoji u dokumentaciji sa onim što vsam video. Naročito mi je bolo oči to što se u donjem redu jasno vidi „VOL. I. I“ , krenuo sam da istražujem i na jednom mestu sam našao da tesla ipak čita Maksvelovo delo istraživanjem dođem da se samo na jednom mestu pominje da Tesla ipak čita Maksvelove „Naučne radove“ (Scientific Papers).

Četrdesetsedmogodišnji programer iz Novog Sada na svom profilu je najavio da je sledeći na njegovoj listi nobelovac Ivo Andrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)