ŠLJIVA PODBACILA U JADRU: Voćke jedva i za slatko

V.Mitrić

27. 07. 2020. u 20:13

U LOZNIČKOM kraju teško da će biti šljive i za slatko, a kamoli za rakiju „meku“ ili „prepečenicu“, dok je džanarika odlično ponela.

ШЉИВА ПОДБАЦИЛА У ЈАДРУ: Воћке једва и за слатко

Foto: V.Mitrić

Vlastimi Todorović, proizvođač šljive i rakije iz zaseoka Radinkovača, u selu Korenita, kaže da od 10.000 voćki, koje je marljivo održavao, „neće biti skoro ništa, a u proseku berićet je, kod većine ovdašnjih voćara, manji za 3 četvrtine“!

- Katastrofalni su, za šljivu, bili mrazevi u aprilu i nekoliko talasa grada -kaže Todorović, ističući da će biti veliki problem da nabavi šljivu iz drugih delova Srbije.

- Ovo voće kod nas odlično rađa, ali je podbacilo kao nikad, a na našu žalost, tako je i u šivarskim krajevima kao što su Blace i Podgorina, „prestonica šljive“.

I oni koji imaju šljivu ne znaju otkupnu cenu, koja će biti, eventualno, poznata sredinom akgusta.Lane je prva klasa plaćana 12, a druga do 25 dinara.

Ratko Petrović, na slici, nabrao je nekoliko gajbi šljive kod rođaka u Gornjem Jadru.Pažljivo ih prebira, odbacuje one koje su, eskresno, istrulile.Kaže da će biti tek za slatko i džem za njegovu porodicu.Nema ništa, kako ističe, za pečenje rakije…


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!