„PESNIČE NARODA MOG“: Održana 55. gradska smotra recitatora srednjoškolaca u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 04. 2024. u 15:51

Irena Jovanović, Vanja Milićević i Lena Šarenac osvojile su prva tri mesta u konkurenciji srednjoškolaca na 55. gradskoj smotri recitatora „Pesniče naroda moga“, održanoj u jagodinskom Kulturnom centru.

„ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ“: Одржана 55. градска смотра рецитатора средњошколаца у Јагодини

Foto:Z.Gligorijević

Takmičilo se 10 devojaka, od kojih su sve bile iz Gimnazije „Svetozar Marković“ u gradu na Belici.

-Učenica sam prvog razreda jagodinske Gimnazije i ovo mi je prvo takmičenje. Baš sam srećna što sam osvojila prvu nagradu. Nisam imala priliku da je osvojim do sada, ni u osnovnoj školi. Nadam se dobrom uspehu na okružnom takmičenju – rekla je Irena.

-Konkurencija je stvarno bila jaka. Svi su bili fenomenalni. Odlučila sam se recitujem pesmu „Crnoj sestri crna braća“ od Desimira Blagojevića zato što ona, po mom mišljenju, ona stvara neki kontrast i duboumna je – rekla je Vanja.

-Iznenađena sam što sam imala tremu. Ali, s obzirom na to da sam spontano spremila pesmu spontano, zadovoljna sam rezultatom. Radiću mnogo više za okružno i mislim da će biti još zahtevnije – rekla je Lena.

Takmičare je ocenjivao žiri koji su činili prosvetna radnica Aleksandra Stevanović, profesorka na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, Ilijana Čutura i profesorka srpskog jezika i književnosti Sara Pavlović. Oni su ih ocenjivali po pravilniku Saveza amatera Srbije.

-Primetila sam izrazitu zrelost kod učesnika. Bilo mi je krivo što su neki imali tremu, ali ja ih razumem, zato što dugo godina na ovoj sceni izvodim predstave. Ocenjivali smo akcentuaciju, dikciju, izbor pesme, ali i samu interpretaciju, koja je kod svakoga drugačija – ocenila je Sara Pavlović.

Pored Saveza amatera Srbije, u organizaciji tradicionalno učestvuje i Kulturni centar, a smotra se održava pod pokroviteljstvom grada Jagodine.

-Mnogo je lepše kada čovek ume da govori, a posebno kada govori našim, srpskim jezikom koji zaista treba da negujemo. Nažalost, danas je previše stranih reči i izraza, tako da upravo ovakve manifestacije služe tome, da se malo vratimo korenima – rekao je Bojan Miloradović, organizator programa u Kulturnom centru.

Prva tri osnovca i srednjoškolca sa gradske smotre predstavljaće Jagodinu na okružnom takmičenju koje će biti održano 25. aprila u Kulturnom centru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)