NOVO RUHO VOJVOĐANSKE PLANINSKE LEPOTICE: Fruškogorski maraton i revitalizacija Fruškogorske transverzale

S. BAJIĆ

15. 03. 2023. u 14:23

FRUŠKOGORSKI maraton, manifestacija sa epitetom „najbolje iz Vojvodine“ i od posebnog značaja za Novi Sad, ove godine će 22. i 23. aprila u svom 46. izdanju, ne samo okupiti više od 10.000 učesnika, nego i neposredno uticati na revitalizaciju Fruškogorske transverzale sa stručnim službama Planinarskog saveza Vojvodine i Nacionalnog parka.

НОВО РУХО ВОЈВОЂАНСКЕ ПЛАНИНСКЕ ЛЕПОТИЦЕ: Фрушкогорски маратон и ревитализација Фрушкогорске трансверзале

S.B.

„Novi krvotok“ Fruškogorja podržaće u naredne tri godine, Kompanija „Maksbet“ a sve to potvrdili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u „Medija centru“, dr Nenad Sudarov, direktor maratona, Živko Cvetković, direktor Nacionalnog parka „Fruška gora“, Milan Mirković, predsednik Planinarskog saveza Vojvodine i Darko Živanov, generalni direktor Kompanije „Maksbet“.

- Fruškogorska transverzala, uređen planinarski put, formirana je 1956. godine, najstarija je i sa 160 kilometara, najduža u Srbiji. Ima 32 kontrolne tačke, povezuje naselja, manastire, spomenike, izletišta… pa planinari za nekoliko dana mogu da na jednoj stazi upoznaju Frušku goru. Poslednji put je osvežena 1996. godine i trenutno nije baš u reprezentativnom stanju. Zajednička inicijativa je da se transverzala, koja ima zajedničke staze sa Fruškogorskim maratonom, obnovi i uredi po najvišim standardima- kaže Mirković.

Nacionalni park „Fruška gora“ je, kako potvrđuje direktor Cvetković, uz podršku Pokrajinske vlade i Eparhije sremske pokrenuo niz projekata i akcija koje bi planinskoj lepotici u Vojvodini trebalo da vrate stari sjaj.

- Aktivan smo partner sa Planinarskim savezom Vojvodine i Fruškogorskim maratonom i prve, vidljive rezultate, očekujemo već za par meseci. Radimo na podizanju turističkih potencijala Fruškogorja, uređenju staza i izletišta, a posebno na zajedničkom čišćenju i uređenju za čega pravimo strategiju- ističe Cvetković.

PO rečima Darka Živanova, čelnika „Maksbeta“, ta Kompanija se opredelila za podršku Fruškogorskom maratonu, jer želi da i ubuduće bude u društvu najboljih.

- U naredne tri godine bićemo sponzor manifestacije namereni da doprinesemo unapređenju manifestacije, Novog Sada i Fruške gore i da promovišemo zdrav način života u interesu ljubitelja prirode- rekao je Živanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati