DOTRAJALI HRAM UGROŽAVA I ĐAKE: Sa tornja Reformatske crkve u Sivcu otpadaju delovi

Z. Rajić

09. 02. 2023. u 09:15

SA kape tornja Reformatske hrišćanske crkve (RHC) u Sivcu vetar je prethodnih dana otkinuo dva velika komada lima, koja su pala na travnjak u glavnoj ulici u selu, pored magistralnog puta Novi Sad - Sombor.

ДОТРАЈАЛИ ХРАМ УГРОЖАВА И ЂАКЕ: Са торња Реформатске цркве у Сивцу отпадају делови

foto V. M.

Sa kape tornja Reformatske hrišćanske crkve (RHC) u Sivcu vetar je prethodnih dana otkinuo dva velika komada lima, koja su pala na travnjak u glavnoj ulici u selu, pored magistralnog puta Novi Sad - Sombor. To je pokazalo koliko su opravdana upozorenja žitelja da je oronulo crkveno zdanje izuzetno opasno po prolaznike, tim pre što nema portu kojom bi ih poštedelo u slučaju da se uruši, nego direktno izlazi na dve ulice – Maršala Tita i Treće sandžačke brigade.

   - Bojim se da se crkva neće popraviti dok neko ne nastrada. Komadi lima sleteli su uz veliko ubrzanje i prava je sreća što nikog nisu zakačili ili pali na dalekovod. Vetar je odvalio i letve i pokrivač sa davno postavljene i već trule zaštitne nadstrešnice oko crkve. A tuda prolazi stotinu dece na putu do škole i vrtića – napominje Vladan Mijatović, koji stanuje nedaleko od ovog objekta.

NEMAJU VERNIKE U SELU

Reformatska crkva u Sivcu zapuštena je posle Drugog svetskog rata, kad su proterane podunavske Švabe, koje su je 1811. godine sagradile i u njoj se okupljale zajedno s pripadnicima mađarske zajednice. Predstavnici RHC, čije je sedište u Feketiću, u opštini Mali Iđoš, navode da pomoć, koju su za obnovu crkve u Sivcu tražili od vlada Nemačke i Mađarske, nisu dobili zato što ona u ovom selu više nema vernika

   Sivac je u sastavu opštine Kula, čiji predsednik Damjan Miljanić objašnjava da lokalna samouprava ne može da izvodi radove na tom objektu, jer nije u njenom vlasništvu. On ističe da je Opština uradila ono što je bilo u njenoj nadležnosti, a to je inspekcijski nalog da se učini bezbednim prostor oko crkve.

   - Sanacija tornja zahteva poseban projekat i ulaganje od više desetina miliona dinara. Ako uskoro ne krene detaljna sanacija, pokušaćemo da obezbedimo novac za onu najnužniju – rekao je Miljanić.

   Slobodan Otić, inženjer – konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, kaže da je ova ustanova sačinila projektnu dokumentaciju za sanaciju crkvenog tornja u Sivcu, koju je sa predmerom i predračunom radova predala Vladi Vojvodine.

   - Od Pokrajinske vlade smo prošle godine dobili zeleno svetlo za tehničko snimanje stare sivačke crkve. Kapa njenog tornja je bila otvorena i bilo je pitanje trenutka kad će se raspasti. Sad je neophodno da se obezbede finansije i raspiše javna nabavka za radove na tornju i oko njega, koji su urgentni, a trebalo bi da se obave u komunikaciji MZ Sivac, Opštine Kula i Vlade APV – kazao je Otić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna