ČEKAJU ARMIJU SPECIJALISTA: Zdravstveni centar u Vranju na najboljem putu da promeni nepovoljnu kadrovsku strukturu

J. Stojković

02. 02. 2023. u 10:11

DUGOGODIŠNjI problem nedostatka stručnog kadra u vranjskom zdravstvu počeo je da se rešava pre nekoliko godina, a zahvaljujući razumevanju resornog ministarstva, menadžment je uspeo da stane na put lošoj statistici - naročito u određenim specijalističkim oblastima.

ЧЕКАЈУ АРМИЈУ СПЕЦИЈАЛИСТА: Здравствени центар у Врању на најбољем путу да промени неповољну кадровску структуру

Zdravstveni centar u gradu pod Pržarom, Foto J. Stojković

- Država u nas mnogo ulaže, pa smo dobili novi Hirurški blok, privodi se kraju izgradnja Bolnice, a savremena oprema postepeno pristiže. Ipak, svesni smo da zidovi ne leče ljude i, paralelno sa infrastrukturnim unapređenjem, radilo se i na kadrovskim rešenjima - kaže dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra.

Jer, i prethodno, i aktuelno rukovodstvo suočili su se sa ozbiljnim problemom koji je pretio da ugrozi rad određenih bolničkih odeljenja - poput Ortopedije, Neurologije ili Urologije, na primer.

- Najvažnije je da uspevamo da premostimo period čekanja da se mlade kolege vrate sa specijalizacija i supspecijalizacija. Za to veliku zahvalnost dugujemo kolegama koji su odlučili da, umesto da odu u zasluženu penziju, produže radni vek zbog potreba za njihovim radom. Pritom, naglašavam da su stručna usavršavanja dodeljivana shodno potrebama zdravstvene ustanove, a ne samo po ličnim afinitetima - objašnjava upravnica Bolnice dr Nataša Stojiljković.

U ovom trenutku, čak 49 lekara iz Vranja je na specijalizaciji, osmoro na supspecijalizaciji i tek se za dve godine očekuje da prvi specijalista nastavi sa radom u vranjskom Zdravstvenom centru.

ČITAV ATD U CRVENOJ ZONI

KOVID-ATD ambulanta kompletno prelazi u crvenu zonu, što u Zdravstvenom centru objašnjavaju porastom broja pacijenata sa simptomima korone. Posao će biti organizovan sa po tri ekipe u prvoj i drugoj smeni, a radno vreme ostaje nepromenjeno - svakodnevno od 7 do 20 sati, uključujući i vikende. Pacijenti koji imaju zdravstvene kartone u ambulantama Sobina i Gornja čaršija, koje su bile smeštene u ATD, lekarsku pomoć mogu potražiti u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, u zgradi vranjskog DZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća