DRUŽENJE SA RUMENOM BUŽAROVSKOM Književno veče u dvorištu Francuske kuće u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

22. 06. 2022. u 10:57

U dvorištu takozvane Francuske kuće u centru Kraljeva, u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“ održano je književno veče posvećeno Rumeni Bužarovskoj, najpoznatijoj savremenoj makedonskoj spisateljici i jednoj od trenutno najpopularnijih književnih stvaralaca na ovim prostorima.

ДРУЖЕЊЕ СА РУМЕНОМ БУЖАРОВСКОМ Књижевно вече у дворишту Француске куће у Краљеву

KC Ribnica

Publika je u prijatnom druženju i razgovoru sa Bužarovskom koja inače predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju i potiče iz porodice u kojoj su i majka, otac i brat univerzitetski profesori, mogla da čuje da se njena ljubav prema američkoj književnosti rodila upravo u SAD gde je često boravila zahvaljujući stipendijama.

- Posleratna američka kratka priča najviše je uticala na moje profesionalno usmerenje, kao i na spisateljski, ali i prevodilački poziv. Do sada sam na makedonski jezik prevela dela Luisa Kerola, Trumana Kapotea, Džona Maksvela Kucija, Flaneli O`Konor i Čarlsa Bukovskog – rekla je, pored ostalog, Bužarovska.

KC Ribnica

Književno veče u dvorištu Francuske kuće

Ovom prilikom bilo je reči o njenim zbirkama pripovedaka „Žvrljotine”, „Osmica”, „Moj muž” i „Nikuda ne idem”, o uticaju patrijarhalnog društva, položaju žene, likovima muškaraca u njenim pripovetkama, rodnoj ravnopravnosti i svemu onome što spisateljica tretira u svojim delima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju