NOVI SAD NEKAD I SAD: Večeras promocija dvojezične foto-monografije Petra Đurđeva

J. S.

21. 12. 2021. u 12:34

KAKO je to Novi Sad izgledao nekad, a kako izgleda sad? Odgovor sadrži foto-monografija autora Petra Đurđeva, istoričara i direktora Istorijskog arhiva Novog Sada, koji je priredio stranice pune nostalgije, starih razglednica, ali i novih fotografija objekata, ulica i lica, propraćenih tekstovima o istoriji ovog grada.

НОВИ САД НЕКАД И САД: Вечерас промоција двојезичне фото-монографије Петра Ђурђева

studio bečkerek i arhiva novosti

Promocija knjige „Novi Sad nekad i sad”, u ediciji IK “Studio Bečkerek“, zakazana je za večeras(21. decembar) u 19 časova u novosadskoj Kulturnoj stanici “Svilara.”

Foto-monografija je dvojezično (srpsko-englesko) izdanje, a na prezentaciji govoriće Petar Đurđev (autor), Duga Radovanov (urednik), Siniša Jokić (direktor Zavoda za zaštitu spomenika grada Novog Sada) i Dalibor Rožić (gradski sekretar za kulturu).

Prilika je ovo da se podsetimo na jedan od zapisa Mike Antića koji je neizlečivo bio zaljubljen u Novi Sad.

- U jesen uvek nestanem iz Novog Sada. Činim to zato što se svakog novembra, kao po nekom smušenom pravilu, ponovo zaljubljujem u stari most pod Tvrđavom, u lavirint krivudavih sokačića oko Matice Srpske i Temerinske pijace, u dva prozebla labuda koji kašljucaju u jezeru Dunavskog parka, u jednu violinu kod Maroša ili dve violine kod Štolca – i što sve bespomoćnije prirastam za ove ulice, za ovu užurbanost prolaznika, za lepršanje jutarnjih i večernjih izdanja na bulevaru i za šarenilo izloga koji krupnim četvrtastim očima zure u izmaglicu i monotono sivilo prosute kiše… – napisao je večiti dečak naše poezije Miroslav Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)