SAČUVAN SIMBOL GRADA: Obavljeni interventni radovi na Adžića kući u centru Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

01. 11. 2021. u 13:17

SREDSTVIMA u iznosu od 900.000 dinara koja su opredeljena u gradskom budžetu, Zavod za zaštitu spomenika kulture obavio je interventne radove na Adžića kući u centru Kraljeva, jedne od najstarijih u gradu na Ibru, u kojoj je smeštena redakcija ugledne i poznate „Povelje“, izdavačke delatnosti ovdašnje Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“.

САЧУВАН СИМБОЛ ГРАДА: Обављени интервентни радови на Аџића кући у центру Краљева

G.Šljivić

Prema rečima Katarine Grujić Brković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, radovi su uspešno obavljeni na oštećenjima objekta, posebno na dotrajalom krovnom pokrivaču, kao i na neadekvatnim elektro-instalacijama.

- Ovde se naš posao na zaštiti Adžića kuće, utvrđenog nepokretnog kulturnog dobra, ne završava. Planirana je izrada nove projektne dokumentacije koja će podrazumevati konzervatorsko-restauratorske radove. Ideja je da saniramo podrumske prostorije, izgradimo novi mokri čvor, kao i da se napravi adekvatan depo za izdavačku delatnost biblioteke – kaže Grujić Brković.

G.Šljivić

Adžića kuća, jedna od najstarijih u Kraljevu

Adžića kuća predstavlja jedinstveni primer folklorne arhitekture iz prve polovine 19. veka u Srbiji. Izgradio ju je Jevrem Novaković, poznati zemljoposednik i trgovac, a potom ju je 1922. godine prodao tadašnjem predsedniku opštine Mihailu Hadži-Aleksiću.

Obimnija restauracija obavljena je 1976. kada su sanirani temelj, trem, krovna konstrukcija i stepenište podruma.

- Ovo je odličan primer saradnje na očuvanju kulturnog nasleđa i negovanja savremenog stvaralaštva - naglašava Jasminka Marković, direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“. - Adžića kuća je simbol grada i arhitekture iz 19. veka, a „Povelja“ je simbol naše izdavačke delatnosti po kojoj je kraljevačka biblioteka nadaleko poznata i prepoznatljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)