VRANJE U ZNAKU BORINOG FESTIVALA: Borini dani pod sloganom „Od Sofke do Nejre”

J. S.

19. 10. 2021. u 10:44

POD sloganom „Od Sofke do Nejre” u Vranju će od 22. do 28. oktobra biti održani 41. Borini pozorišni dani.

ВРАЊЕ У ЗНАКУ БОРИНОГ ФЕСТИВАЛА: Борини дани под слоганом „Од Софке до Нејре”

Pozorište

Pod sloganom „Od Sofke do Nejre” u Vranju će od 22. do 28. oktobra biti održani 41. Borini pozorišni dani. Selektor ovogodišnjeg festivala Slobodan Savić u takmičarski deo uvrstio je sedam pozorišnih komada, kroz čiju prizmu se nedvosmisleno prikazuju muško – ženski odnosi unutar i izvan braka, preispitivanje uloge porodice u društvu, položaja žene, kao i druga pitanja u svetlu socijalne i rodne neravnopravnosti, nakaradnog društvenog i političkog sistema vrednosti, karijerizma, novog kapitalizma i neorobovlasništva.

Prve večeri festivala na programu je Nečista krv, Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića. U subotu, 23. oktobra, je komad Pučina, po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju glumaca beogradskog JDP-a i u režiji Egona Savina. Trećeg dana festivala ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju predstavu Ana Karenjina, Novosadskog pozorišta, po motivima istoimenog dela Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog. U ponedeljak, 25. oktobra, Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine izvešće komad Ivanovo samoubistvo, rađen po motivima Čehova, u režiji Davida Alića.

U utorak, 26. oktobra, glumci beogradskog Ateljea 212 predstaviće se pozorišnim komadom 64 Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović. Pretposlednjeg dana festivala na programu je predstava Ako dugo gledaš u ponor, Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića.

Poslednjeg dana festivala, 28. oktobra, biće uručene nagrade Borisav Stanković za najbolju predstavu po oceni žirija, najbolju mušku i žensku ulogu, kao i za najbolju dramatizaciju, dramaturgiju ili adaptaciju. Takođe, biće proglašena najbolja predstava po oceni publike, koja od ove godine nosi ime dugogodišnjeg direktora vranjskog pozorišta Radoslava Radivojevića. U čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom Placebo, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić. Pokrovitelji festivala i ove godine su Grad Vranje i republičko Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)