VIŠE ĐAKA PRVAKA U KLUPAMA: I u sremskim selima više sedmogodišnjaka

S. Kostić

02. 09. 2021. u 06:01

OVA školska godina započela je na području Sremskog okruga uz intoniranje himne "Bože pravde", ali ovog 1. septembra osim što je obavezno nošenje zaštitnih maski, u klupama je više đaka prvaka nego ranijih godina.

ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА У КЛУПАМА: И у сремским селима више седмогодишњака

Foto S. K.

Od ove godine na području rumske opštine beleži se veći broj prvaka, sada ih je u školske klupe selo njih 481, dok je prethodne bilo 456 prvaka. Učenici svih osnovnih škola u Rumi drugu godinu zaredom dobili su od lokalne samouprave besplatne udžbenike, a u ovu svrhu izdvojen je oko 21 milion dinara za 3.636 osnovaca.

Lepa vest obradovala je roditelje sa područja opštine Irig, gde je ova lokalna samouprava prvi put obezbedila besplatne udžbenike za sve prvake.

- Ove godine imamo 61 prvaka, što je za oko 20 više u odnosu na prošlu školsku godinu. I po područnim odeljenjima nam se povećao broj dece, tako da u Krušedolu, gde prošle godine nije bio nijedan prvak, ove imamo četiri - kaže direktorka OŠ "Dositej Obradović" u Irigu Gordana Fodok, dodajući da je u svim školskim objektima nastava počela intoniranjem himne.

Iako u selu Šatrinci preovlađuje mađarsko stanovništvo, nastava je i ovde počela himnom. Novina od 1. septembra u ovoj školi koja sada broji u 22 odeljenja 430 učenika, jeste da se nastava odvija u jednosmenskom radu.

- Svi učenici od prvog do osmog razreda su u jednoj smeni. Svako odeljenje ima svoju učionicu, a jedino se nastavnici menjaju - kaže Gordana.

Na području opštine Šid u prvi razred krenulo je 250 učenika. Oni su od lokalne samouprave dobili školski pribor, koji je obezbeđen za sve đake. U Šidu su u školu pošla i deca migranata. Od 30 dece koliko boravi u Prihvatnom centru u Šidu, njih 18 je školskog uzrasta, a neki od njih pohađaju nastavu u šidskim školama.

 

UDžBENICI NA DAR

Od ove školske godine u prvi razred polaze 462 učenika na području opštine Inđija, a lokalna samouprava pored standardnih poklona u vidu školskog pribora, obezbedila im je i besplatne udžbenike.

- Naš zadatak je da deci omogućimo najbolje uslove za školovanje, a roditeljima finansijski pomognemo kupovinom udžbenika.- naveo je predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak prilikom prijema đaka prvaka u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Maradiku, dodajući da je za ovu godinu izdvojeno 207 miliona dinara za osnovne i srednje škole, što je daleko više nego u prethodnim godinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili