DA RATA VIŠE NE BUDE: Obeleženo 80 godina kako je srpski narod rekao istorijsko NE

V.Mitrić

01. 07. 2021. u 20:10

ZAMENIK gradonačelnika Šapca Blaža Knežević položio je venac na spomen–kompleksu „Bubanja“ u Glušcima, povodom 80. godišnjice od podizanja ustanka u Drugom svetskom ratu, kada je srpski narod rekao istorijsko NE nacizmu i fašizmu.

ДА РАТА ВИШЕ НЕ БУДЕ: Обележено 80 година како је српски народ рекао историјско НЕ

Foto: V. M.

Knežević je na centralnoj proslavi, čiji je domaćin za celu zapadnu Srbiju bila opština Bogatić, rekao da je „cena slobode često znala da bude visoka, a da je u Drugom svetskom ratu bila baš takva“.

- Svih poginulih u ovom sukobu sećamo se i odajemo im počast, ne samo na ovom mestu, nego na svim mestima koji su obeležili našu prošlost. To je naša dužnost i moralna obaveza, stoga Grad Šabac nikada neće zaboraviti njihovu žrtvu - rekao je Blaža Knežević.

Knežević je poručio da,“bez slobode nema napredka, nema razvoja, nema života. Sloboda je večiti ideal, a tajna slobode počiva u hrabrosti“.

- Naši preci su to znali u za nju su se borili i ginuli kada je bilo potrebno. Obaveza svih nas, kao predstavnika lokalnih samouprava, udruženja koje neguju ove tradicije i pojedinaca je, da sačuvamo sećanje na ove događaje i ljude i prenosimo sećanja mlađim generacijama. Napredovanje jednog društva je povezano sa negovanjem kulture sećanja i tome kao društvo moramo biti posvećeni - naveo je Knežević.

Na mestu gde je na današnji dan 1941. godine doneta odluka o podizanju ustanka, venac su položili i sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, predstavnici Opštine Bogatić, predstavnici SUBNOR-a iz Bogatića i Vojska Srbije.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije pod nazivom ,,Da rata više ne bude“ bio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna