OSKAR PISTORIJUS IZLAZI NA SLOBODU! Roditelji žrtve očajni, ubica njihove ćerke napušta zatvor

Tanjug

04. 01. 2024. u 18:35

Roditelji Rive Stenkamp, žene koju je pre 10 godina ubio Oskar Pistorijus, uzalud su se usprotivili molbi bivšeg južnoafričkog paraolimpijskog šampiona (i potonjeg učesnika klasičnih Olimpijskih igara) za puštanje na uslovnu slobodu.

ОСКАР ПИСТОРИЈУС ИЗЛАЗИ НА СЛОБОДУ! Родитељи жртве очајни, убица њихове ћерке напушта затвор

FOTO: Tanjug/AP

Naime, odlukom nadležnih južnoafričkih organa, čuveni paraolimpijac u petak će biti pušten na slobodu nakon što je odslužio polovinu određene kazne.

Podstimo, Oskar Pistorijus je u novembru 2017. godine osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora zbog ubistva svoje devojke Rive Stenkamp.

On je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio Stenkampovu vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, "pomislio da je u kući provalnik".

Riva Stenkamp, devojka koju je ubio Oskar Pistorijus / FOTO: Tanjug/AP

Prvobitno je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Pistorijus je u Stenkampovu ispalio četiri metka, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Pistorijus će u petak, petog dana 2024, napustiti zatvor u Pretoriji, u kome je od 2016. godine.

Komisija za uslovni otpust odlučivala je o tome da li se pomenuti prestupnik može prevremeno pustiti na uslovnu slobodu na osnovu njegove molbe, ali i podneska rođaka žrtve, kao i izveštaja o Pistorijusovom ponašanju u zatvoru i mišljenja stručnjaka da li bi on bio pretnja po društvo u slučaju puštanja.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

Pistorijus se nalazio u zatvoru sa mininalnim obezbeđenjem, a nedavno se sreo sa ocem žrtve Berijem Stenkampom, u sklopu obaveznog procesa poznatog kao "dijalog žrtve i prestupnika", preneo je 2023. Bi-Bi-Si (BBC).

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)