TEMA TIPA: VIKEND UZBUDLJIVIH DERBIJA NA STAROM KONTINENTU: Liverpul – Mančester siti, Juventus – Roma i Marsej – PSŽ

Novosti online

05. 02. 2021. u 10:00

BEZ dvojke na “građane” od 1993. Liverpul želi da sačuva sjajan niz na “Enfildu”, koji traje 19 godina. o Na “Velodromu” domaćin već deceniju nije slavio nad “svecima”

ТЕМА ТИПА: ВИКЕНД УЗБУДЉИВИХ ДЕРБИЈА НА СТАРОМ КОНТИНЕНТУ: Ливерпул – Манчестер сити, Јувентус – Рома и Марсеј – ПСЖ

FOTO: EPA

Prava poslastica se ovog vikenda nalazi na fudbalskim jelovnicima širom Starog kontinenta. Svi istinski kladioničarski sladokusci će dobro umastiti svoj brk pošto se u najjačim ligama Engleske, Italije i Francuske igraju neki od najvećih derbija tamošnjih šampionata. Na Ostrvu će borbu vojevati Liverpul i Mančester siti, na “čizmi” će koplja ukrstiti Juventus i Roma, dok će u zemlji aktuelnih svetskih šampiona snage odmeriti fudbaleri Marseja i PSŽ.   

“REDSI” BEZ MILOSTI

Počnimo prvo od kolevke fudbala, a uostalom i od najinteresantnijeg i najizjednačenijeg para. Neretko se dešavalo u proteklih nekoliko sezona da se bitka za titulu vodi upravo između Liverpula i Mančester sitija. To je i ove godine slučaj, samo što su uloge za razliku od prošle zamenjene, pa se tako “građani” nalaze na čelu kolone i u derbi ulaze sa serijom od devet uzastopnih trijumfa.

Četa Jirgena Klopa se nakon nešto turbulentnijeg perioda u kojem su “patili” od neefikasnosti, polako vraća u željeni ritam. Kao dobru podlogu za nedeljni meč (17.30), “redsi” se mogu pozvati na tradiciju, pošto nisu izgubili od Sitija na poslednjih 19 utakmica na “Enfildu” u svim takmičenjiima, dok su na prethodna 33 duela kao domaćini poraženi samo jednom, i to još davne 1993. godine kada je u ligi bilo 1:2 za mančesterski sastav.

BEZ NULE 27 GODINA

Sa severa Evrope se spuštamo nešto južnije i zaustavljamo na Apeninima, tačnije u Torinu gde u subotu od 18.00 Juventus dočekuje Romu. Daleko od toga da je u pitanju najveći derbi italijanskog fudbala, međutim, s obzirom na poziciju na tabeli, veličine i renome klubova kao i ulog koji pobeda za sobom nosi za obe ekipe, vredi preusmeriti pažnju na ovaj okršaj. Zanimljivo da je na poslednjem meču koji je odigran u Torinu, rimska “vučica” odnela pobedu rezultatom 3:1, a statistički podatak koji se ističe iz gomile, jeste to da poslednji put kada je na semaforu stadiona “stare dame” posle 90 minuta igre stajalo 0:0, bio je u pitanju ligaški okršaj u sezoni 1993/1994.  

NEMA KECA OD 2011. 

Treći derbi ovog vikenda se igra u trećoj najvećoj luci u Evropi, Marseju koji će u nedelju uveče (21.00) ugostiti neprikosnovenog šampiona Francuske, ekipu PSŽ. Uvod u drugi ovosezonski “Le Classique” nije nimalo svetao za domaćina kog drmaju ozbiljni potresi unutar celokupne strukture kluba, počev od loših rezultata zbog čega su svoje nezadovoljstvo iskazali najvatreniji navijači Olimpika paljenjem stadiona, preko loših odnosa između čelnika kluba i sada već bivšeg trenera Andrea Viljaš-Boaša, koji je dobio otkaz nakon javnog kritikovanja uprave do netrpeljivosti najboljih igrača Pajea i Sansona. 

Na “Parku prinčeva” je ove sezone minimalnim rezultatom slavio Marsej, i tako nešto nije bilo neviđeno u prošlosti. Međutim, kada se igra na “Velodromu”, Marsej čeka na pobedu od 2011. godine (tada slavio u ligi rezultatom 3:0).

POKETINU TREBA VREME

Nije u Marseju sve bajno, ali ni u pariskom gigantu. Iz sličnih razloga kao i njegov portugalski kolega sa protivničke klupe Viljaš-Boaš, mesto šefa stručnog štaba je napustio Tomas Tuhel, koga je zamenio Maurisio Poketino, kome će biti neophodno vreme da ekipu stavi “pod konac”.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024