ARBITRI SE SPREMAJU ZA VAR: Sudije uče osam meseci kako da koriste video tehologiju

N. ILjUKIĆ

26. 10. 2020. u 20:43

ZA desetak dana u Staroj Pazovi počinje obuka srpskih fudbalskih sudija za korišćenje VAR tehnologije, koja će od sledeće sezone biti viđena i u našoj Superligi.

АРБИТРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ВАР: Судије уче осам месеци како да користе видео техологију

FOTO: EPA

Kako su "Novosti" već juče otkrile, četiri VAR sobe se uveliko preuređuju u moderne prostorije u podrumu, takozvanom bunkeru istočnog krila Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije.

PO TROJICA U SVAKOJ SOBI

KADA nova tehnologija video-pomoći sudijama bude počela da se koristi iz Stare Pazove, u četiri sobe će sedeti po trojica ljudi. Dvojica će biti obučene VAR sudije, dok će treći član biti obučeno tehničko lice koje će se potruditi da video-link sa stadionima i veza preko optičkih kablova bude savršena.

Kako saznajemo, obuka za četrdesetak naših arbitara trajaće između šest i osam meseci, posle čega će polagati ispit. Za to vreme će sudije morati da prođu od A do Š svaki detalj izuzetno precizne i zahtevne teorijske i pogotovo praktične edukacije o korišćenju VAR tehnologije, koja je širom planete, pogotovo u najjačim ligama Evrope u kojima se već koristi, već izazvala stručne i navijačke polemike. Arbitri će gledati video-snimke, ali će i fudbaleri na terenu u Pazovi simulirati situacije, koje se po pravilima proveravaju uz pomoć VAR.

Zanimljivo je da je od 62 aktivnih sudija sa Elit liste i Prve grupe, samo jedan srpski glavni arbitar već potpuno obučen i spreman da sudi uz pomoć VAR sistema. To je naš najbolji internacionalac Srđan Jovanović koji je pre tačno sedam dana na meču 1. kola Lige šampiona "otkinuo" jedan bod Realu u nadoknadi vremena, jer je posle pregledanja snimka poništio zbog ofsajda pogodak za 3:3 (gosti na ovom meču vodili 3:0).

Osim Jovanovića, obuku za VAR su prošla i dvojica linijskih arbitara iz njegovog tima Uroš Stojković i Milan Mihajlović, kao i dvojica već iskusnih "mahača" Dalibor Đurđević i Milovan Ristić, koji su bili dugogodišnji prvi asistenti Milorada Mažića.

GRCI NA "MINUS DVA" NIVOU

FOTO: EPA

SUPERLIGAŠKA VAR soba će u Staroj Pazovi biti na "minus jedan" nivou, u preuređenim podrumskim prostorijama i tu će se "slivati" svi sporni detalji sa osam stadiona sledeće sezone. Po uzoru na nas, ali još "dublje" u Atini je smeštena VAR soba FS Grčke koju sa "dugim cevima" tokom mečeva domaćeg prvenstva čuva posebno obezbeđenje.

Italijani takođe imaju VAR sobe na jednom mestu, dok Hrvati na svakom stadionu imaju po jednu VAR prostoriju, koju koriste od ove sezone.

Dakle, od trenutno 62 aktivnih sudija, sedmorica su glavni, a desetorica pomoćnici na Elit listi, dok je 16 glavnih i 29 pomoćnih u Prvoj grupi. Od ovog ukupnog broja, oko 40 njih će proći obuku za VAR, jer će sledeće sezone u Superligi, kada ona bude skraćena sa 20 na 16 timova, postojati potreba za najviše 32 arbitra u svakom kolu.

Računica je jasna: četvorica sudija na terenu i oko njega i po dvojica za svaki meč u VAR sobi, ali će se i od ovog ukupnog broja tražiti najuži krug onih koji će moći da rade samo u VAR sobi. Prema dosadašnjoj praksi VAR sudije će tokom cele sezone ugavnom sedeti u "bunkeru" u Pazovi i oni će morati da budu do tančina obučeni za posao VAR arbitra, mnogo više nego glavni sudija na terenu.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)