DONETA ODLUKA O 32 REPREZENTACIJE NA EURU: Vlasnici TV prava imali zavšnu reč, UEFA se povukla

Novosti online

24. 09. 2022. u 21:26

TRADICIJA da 16 reprezentacije igraju na prvenstvu Evrope već je promenjena, a sada je lako mogla biti promenjena i nova praska, nakon ideje UEFA da proširi šampionat na čak 32 zemlje učesnice.

ДОНЕТА ОДЛУКА О 32 РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ НА ЕУРУ: Власници ТВ права имали завшну реч, УЕФА се повукла

Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

Kako sada stvari stoje evropska kuća fudbala će od namere novog povećanja broja učesnika na Euru za sada odustati, a ključnu ulogu odigrali su vlasnici TV prava. Na prošle godine održanom prvenstvu Starog kontinenta učešće su uzele 24 reprezentacije u odnosu na ranijih 16.

Sve to uzrokovalo bi i promenu u sistemu kvalifikacija, pa bi se u tom slučaju više od pola evropskih reprezentacija našlo na završnom turniru.

Kako piše "Dejli Mejl" glavni razlog leži tome da su vlasnici TV prava istakli kako to ne bi donelo boljitak, jer bi od 55 reprezentacija više od pola išlo na prvenstvo, pa bi mečevi izgubili na atraktivnosti.

– UEFA je pričala sa vlasnicima TV prava širom Evrope i svi su im rekli da bi kvalifikacije izgubile smisao. Ako 32 tima idu dalje, onda bi praktično svaka grupa bila unapred rešena, ne bi bilo toliko uzbudljivih mečeva. UEFA je predložila i ideju eliminacionih mečeva, ali ni to nije naišlo na odobrenje. Konačna odluka biće doneta na Izvršnom odboru UEFA u novembru, navodi se u tekstu.

Još uvek nije poznat domaćin takmičenja 2028. godine, ali je Velika Britanija jedan od najozbiljnjih kandidata.

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)