"DRAGOVIĆ JE IMAO POVOLJNIJE PONUDE OD ZVEZDE": Odluku je doneo iz srca i zbog dede Zlativoja

Z. Ćorović

14. 10. 2021. u 10:00

NAJVEĆI i najznačajni fudbalski transfer ove godine u Srbiji bio je angažman Aleksandra Dragovića iz Leverkuzena u Crvenu zvezdu. Nije mala stvar, a i jako je retka pojava (verovatno i jedinstvena) da se vrhunski as iz Bundeslige preseli u našu Superligu, u njoj nastavi karijeru, i to u najboljim igračkim godinama.

ДРАГОВИЋ ЈЕ ИМАО ПОВОЉНИЈЕ ПОНУДЕ ОД ЗВЕЗДЕ: Одлуку је донео из срца и због деде Злативоја

Foto arhiva VN

Imao je Dragović veliku želju da dođe u klub koji obožava od svog detinjstva, tu ljubav mu je preneo deda Zlativoje, ali ogromne zasluge da se ovaj delikatan posao odradi na najbolji mogući način pripadaju menadžeru Milanu Dudiću. Bivši as crveno-belih i reprezentacije bio je ta, najjača karika između Aleksandra i Zvezdinih čelnika u dugim pregovorima. Trajali su više od osam meseci. Milan sa rođenim bratom Ivanom sedam godina uspešno pliva u mendžerskim vodama, pa je u razgovoru za "Novosti" otkrio i brojne zanimljive detalje iz svoje profesije, o kojoj, kako kaže, na početku nije mnogo znao. Sada može da se pohvali da je napravio 40 transfera, od kojih je Dragovićev jedan od najznačajnijih.

- Nas dvojica se poznajemo dok sam ja još igrao u Salcburgu, on je tada bio mlad fudbaler u Austriji iz Beča - priseća se Milan Dudić. - Između nas je razlika oko deset godina i Aleksandar je uvek posle utakmice voleo da popričamo, pošto smo igrali na istoj poziciji štopera, mada je on jedno vreme nastupao i kao zadnji vezni. Bio je tada mladi reprezentativac Austrije od koga se mnogo očekivalo. Ostali smo u kontaktu i kada je kod njega sazrela želja da zaigra u Zvezdi, zvao me je i kontaktirao preko mog poslovnog partnera iz Austrije. Hteo je da ga ponudim crveno-belima krajem prošle sezone.

Dudić je brzo o svemu obavestio čelnike našeg najtrofejnijeg kluba.

- U Zvezdi su odmah postali zainteresovani, stalno smo bili u kontaktu. Od marta ove godine pregovori su postali intenzivni, Zvezdi je odgovaralo da Aleksandra dovedu bez obeštećenja. Nije bilo lako, na "Marakani" su bili konkretni, stavljajući jasno do znanja koliki je finansijski maksimum do koga može da se ide. Dragović je imao još dve, povoljnije ponude, još jednu dobru dobili smo kada je već postao Zvezdin. Međutim, on je odluku doneo iz srca jer je poslušao i svog dedu Zlativoja, velikog zvezdaša. Znali su šta hoće, zato je i meni bilo olakšano. Potpisao je ugovor na tri godine pre početka EP, što je isto tako bilo korektno.

SVI MOGU DA BUDU AGENTI

SADA svako može da bude fudbalski agent jer ne postoje licence ili pravila koja su povezana sa ovom profesijom.

- Naša branša je malo potcenjena, dozvoljeno je svakom da može da radi. FIFA je donela neko čudno pravilo da nema ograničenja, ne znam zbog čega. Ranije su agenti polagali svotu novca, do nekoliko stotina hiljada evra, pa ako nešto ne urade korektno i kako je predviđeno zakonom, onda bi morali da plaćaju penale. Automatski je to bila i neka vrsta garancije. FIFA je napravila konfuziju, tako da i ljudi iz drugih poslova, čak i roditelji mogu da budu agenti.

Profesionalno odrađen posao sa Zvezdom i Dragovićem najbolja je odskočna daska za Dudićeve ambicije fudbalskog agenta.

- Moja je želja da dođem do tog nivoa i da radim transfere u velikim ligama petice. Polako sam napredovao, učio posao na nižim nivoima, a u ovom biznisu moraš da budeš fudbalski fanatik, da mu se čitav posvetiš. Meni je možda lakše, zato što sam i kao igrač navikao da se maksimalno borim. Brat Ivan i ja smo napravili firmu koja je deo velike internacionalne menadžerske kompanije "SiF". Uspešno posluje u deset država i zastupa oko 300 igrača. Mi smo zaduženi za Srbiju i ovaj region, gde trenutno imamo ugovore sa 35 igrača. Naša firma je ovde registrovana, imamo šestoro zaposlenih, od toga četiri skauta.

Foto arhiva VN

 

Agencija je najviše okrenuta afirmaciji talentovanih igrača.

- Srpska Superliga je razvojna liga za mlade fudbalere, tako se i tretira u Evropi. Tu leži i naše najveće bogatstvo, u talentima. Zato je neophodno da se unapredi rad sa njima, na svim nivoima u Srbiji, da klubovi uspostave ozbiljne sisteme obuke i razvoja i da po svim parametrima budemo konkurentniji. Naša agencija u regionu sarađuje sa petnaest persprektivnih fudbalera, uzrasta od 13 do 19 godina, od toga ih je osam iz Srbije, trojica su iz Hrvatske, dvojica iz Slovenije...

Milan Dudić ističe da je opasno i pogrešno ako se mladi igrači privlače novcem.

- Naša strategija je da im pomognemo da se razvijaju i napreduju. Naravno, imaju stipendije za svakodnevne, normalne potrebe. Međutim, veliki novac kvari mlade igrače, tako da mi odmah odbijemo one roditelje koji u svojoj deci vide samo dobru priliku da dođu do para. Kada naši skauti procene i preporuče igrača za saradnju, mi porodici i njemu predstavljamo program po kom će se razvijati. Na prvom mestu moraju da nauče engleski jezik, obezbeđena im je sva moguća medicinska briga u slučaju povrede, kao i sportska oprema. Naravno, klubovi su ti koji o svemu odlučuju, oni i najviše zarađuju kada dođe do transfera.

JOVIČIĆ I JEVTOVIĆ DEO PORODICE

FIRMA braće Dudić je prve ugovore u Srbiji potpisala sa Brankom Jovičićem i Milanom Jevtovićem, bivšim fudbalerima Crvene zvezde.

- Imali su tada 16 godina, bili su u Borcu iz Čačka. Mi i danas vodimo brigu o njihovim karijerama. Toliko smo bliski da ih doživljavamo kao deo porodice - ponosan je Milan Dudić.

U Srbiji se posao fudbalskog menadžera povezuje sa "avionima, kamionima", odnosno lakom i brzom zaradom...

Foto arhiva VN

 

- Pogrešna je slika da agenti malo rade, a mnogo zarađuju. U prve tri godine naša firma je samo ulagala, nismo imali nikakvu zaradu, niti transfer. U početku stvarno nisam mnogo znao o ovom poslu, morao sam mnogo truda i znanja da uložim da bih se izborio za svoj status. Dobar je agent onaj koji poznaje tržište. Non-stop je angažovan kako bi stekao prave kontakte, dobio bitne informacije. Moraš da znaš šta traži Vest Hem, koliki je budžet Bodo Glimta, koji igrači odgovaraju sistemu koji forsira Salcburg... Uz sve to, moraš da stekneš i očuvaš dobru reputaciju. Neozbiljnost ili prevara brzo se otkriju i onda si zatvorio mnoga vrata - ističe Milan Dudić.

MAKSIMUM DESET ODSTO

AGENTI po pravilu najviše mogu da dobiju deset odsto od nekog transfera.

- To se retko dešava, procenat je uglavnom manji. Različite uloge imaju agenti kod sklapanja nekog ugovora, ponekad su samo posrednici i tada pomažu drugoj agenciji da ostvari transfer - dodaje Dudić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna