ANĐELI SU SADA U DOBROM DRUŠTVU: Velikani se potresnim rečima oprostili od Đorđa Marjanovića

M. Ćunković

22. 05. 2021. u 09:30

UZ zvuke pesme "Zvižduk u osam", i minut ćutanja, juče je u Skupštini grada Beograda, u organizaciji PGP RTS, uz ograničeni broj prisutnih, počeo komemorativni skup posvećen legendarnom Đorđu Marjanoviću, koji je preminuo 15. maja u 90. godini.

АНЂЕЛИ СУ САДА У ДОБРОМ ДРУШТВУ: Великани се потресним речима опростили од Ђорђа Марјановића

Foto M. Anđela

Oproštaju su, između ostalih, uz članove porodice, suprugu Eli, ćerke Natašu i Nevenu, i sina Marka, prisustvovali brojni ljudi iz sveta muzike - Vladimir Graić, Radmila Karaklajić, Rade Radivojević, Bojan Suđić, Milan Đurđević, Vladimir Đurić Đura, voditelj Željko Stefanović...

Komemoracija je počela rečima: "danas zavidimo nebu i anđelima na našem Đorđu, legendi, večnom, neponovljivom umetniku na našim prostorima i šire", a zatim je Marjanovićev prijatelj, pijanista Nikola Rackov rekao kako je uvek naglašavao da Srbija u muzici ima dva rodonačelnika - Mokranjca za klasiku i Vlastimira Pavlovića Carevca za narodni melos. Ovom prilikom Marjanovića je nazvao trećim, za majstorstvo u scenskom prikazu pop i rok muzike. Izrazio je zadovoljstvo što o Đorđu postoje dve monografije, a tako nešto za života nisu dočekali Cune Gojković, Tozovac...

- Znao je šta mu nedostaje i radio je na sebi - podvukao je Rackov. - S prvog nastupa u Nišu vratio se kao zvezda, a isto je bilo i u Rusiji. Zovem to cunamijem. On nije pevao već tumačio tekst. Od estrade je napravio muzičko pozorište. Od pre neki dan anđeli imaju dobro društvo.

Od popularnog Milorda se oprostila i ruska ambasada u Beogradu. Savetnik ambasade uputio je članovima porodice saučešće rečima da ga će ga "Rusija voleti i pamtiti". Voditelj i pevač Minja Subota istakao je da je Marjanović bio "najveća zvezda koju smo imali, i pionir svega onoga što se posle dešavalo u našoj popularnoj muzici".

- Prvi je održao solistički koncert, u Domu sindikata, prva long-plej ploča koju je snimio PGP RTS bila je njegova - podsetio je Subota. - Sav se predao sceni, živeo je za nju. Uvek je znao da izazove pravu emociju. Bio je radoznao, pošten... Njegova popularnost u Jugoslaviji i Srbiji bila je neverovatna. Voleo je Moskvu kao i Beograd. Dostojanstveno ga ispraćamo. Neka ovaj skup bude zapamćen, i da mladi vide kako se Beograd oprašta od Đorđa.

Džez pevačica Nada Pavlović, koja nije uspela da zadrži suze, podvukla je da je Marjanović istorija, i da je uradio isto što i "Bitlsi". O Đorđu, sa kojim je nastupao kao mlad muzičar, biranim rečima je govorio i saksofonista Jovan Maljoković.

- Izgovorio bi na sceni samo "mili moji", a publika bi zaplakala. Niko nije spojio rusku i srpsku dušu kao Đorđe - nadahnuto je rekao Maljoković.

Olga Marković, prevodilac i član ruskog kluba "đokista", prisetila se davnih druženja sa Marjanovićem, i njegovog drugarskog odnosa sa obožavaocima. Za kraj skupa, Đorđev sin Marko se emotivno oprostio od oca:

- Tata, srećan ti put. Čekaju te gore novi obožavaoci, a stari te nikada neće zaboraviti.

Komemorativni skup je, simbolično, završen pesmom "Hvala vam, prijatelji", koju je Marjanović obično izvodio na kraju koncerta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja