U PROJEKTE ULAŽU DVE MILIJARDE! Koliko je jaka ekonomska saradnja Srbije i Republike Srpske i šta će se sve zajednički graditi

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 04. 2021. u 08:12

VREDNOST infrastrukturnih projekata koje Republika Srbija i Srpska zajednički realizuju ili će realizovati, iznose oko dve milijarde maraka!

У ПРОЈЕКТЕ УЛАЖУ ДВЕ МИЛИЈАРДЕ! Колико је јака економска сарадња Србије и Републике Српске и шта ће се све заједнички градити

Hidroelektrana na Drini / Foto Vlada RS

Najveće investicije u kojima učestvuje Srbija sa Srpskom su izgradnja tri hidroelektrane na Drini i auto-put Beograd - Banjaluka. Izgradnja hidroelektrana košta oko milijardu KM, a za auto-put Beograd - Banjaluka sa mostom na Rači, Srbija će izdvojiti još nekoliko stotina miliona. Za izgradnju dela deonice Rača - Bijeljina, Srbija će izdvojiti oko 200 miliona KM...

Kapitalna investicija Srbije i Srpske je i izgradnja aerodroma u Trebinju, gde će Srbija direktno uložiti oko 150 miliona KM. Prema zvaničnim podacima RS, u 51 lokalnoj zajednici od 90 već je završeno 68 projekata koje je finansirala Srbija. Radi se o izgradnji škola, vrtića, trgova, bolnica, mostova i fabrika.

Milenko Krajišnik, predsednik Fiskalnog saveta RS, kaže da za svaku zemlju, a posebno za manju kakva je RS, investicije su najznačajniji faktor razvoja. On ističe da je za RS odlična vest da su investicije Srbije vredne blizu 20 odsto BDP koji ima Srpska.

- Najvažniji projekti su vezani za sektor energetike. To su održive investicije koje direktno utiču na ekonomski rast i razvoj Srpske - ističe Krajišnik.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS kaže da je Srbija najveći investitor u RS, sa ukupnim ulaganjima od oko dve milijarde KM, a ukupan obim spoljnotrgovinske razmene Srpske i Srbije u 2020. iznosio je 1,3 milijarde KM, što Srbiju svrstava na prvo mesto zemalja sa kojom je ostvaren najveći spoljnotrgovinski promet u protekloj godini.

- Takođe, u periodu od 2018. do 2020. osnovano je ukupno 181 novo privredno društvo čiji su osnivači fizička i pravna lica iz Srbije - rekao je Petričević.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS, kaže da je povezivanje RS sa Srbijom i izgradnja putne infrastrukture prioritet resornog ministarstva i Vlade RS.

- Najkrupnija investicija je auto-put Banjaluka - Beograd i vredna je oko 1,4 milijarde maraka. Podsećamo da je jedan zajednički projekat završen, a to je izgradnja mosta preko reke Drine na lokaciji Bratunac - Ljubovija. Izgradnju mosta je finansirala Srbija, kao i izgradnju pristupnih saobraćajnica, u ukupnoj vrednosti od 786.867 maraka - kaže Ćorić.

OPŠTINE

PRILIKOM posete Banjaluci za Dan grada, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, pored ulaganja stotina miliona evra u razne kapitalne projekte, i pomoć za tri opštine u RS - Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Nevesinje, kao i za Drvar, srpsku opštinu u Federaciji BiH.

SPORAZUM O SARADNjI

NEDAVNO je u Banjaluci potpisan i sporazum o saradnji javnih preduzeća "Srbijagas" i "Gas-res" o izgradnji magistralnog gasovoda kroz RS. Srbija se tom prilikom obavezala da će logistički i stručno pomoći ovaj projekat, ali i izgraditi krak gasovoda do granice sa BiH, za šta planira da izdvoji više od 90 miliona KM. Srpska će, sa druge strane, u ovaj projekat uložiti 250 miliona maraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)