PROJEKAT VREDAN 125 MILIONA EVRA: Gradiće se gasovod dužine 325 km

S. M.

16. 03. 2021. u 16:51

U BANjALUCI je potpisan sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda dužine 325 kilometara koji će ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada, a čija je procenjena vrednost oko 125 miliona evra.

ПРОЈЕКАТ ВРЕДАН 125 МИЛИОНА ЕВРА: Градиће се гасовод дужине 325 км

Foto: SRNA

Sporazum su potpisali direktor preduzeća “Gas-Res” Ljubo Glamočić i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, u prisustvu ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića.

Reč je o gasovodu “Nova istočna interkonekcija Republike Srpske - BiH i Srbije” na pravcu granica Srbije/BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Ministar Đokić je rekao da je ovim sporazumom definisana saradnja koja će se u narednim godinama odvijati između kompanija “Gas-Res” o “Srbijagas”.

– Ove kompanije imaju zadatak da realizuju strateški plan koji je od posebnog i nacionalnog interesa za RS, a to je izgradnja gasovoda kroz RS, odnoso gasifikacija RS,istakao je Đokić. On je rekao da će magistralni gasovod ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

– Ovaj gasovod će u velikoj meri doprineti bržem ekonomskom razvoju RS, poboljšalju standarda i kvaliteta života koji će koristiti gas umesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja RS, istakao je Đokić.

On je podsetio da se u realizaciji Strategije razvoja energetike RS do 2035. godine, koja je ranije usvojena u parlamentu RS, kao jedan segment nalazi gasifikacija RS.

Đokić je rekao da su jedini gradovi u RS koji su gasifikovani ili imaju izgrađenu gasnu infrastrukturu Zvornik i područje dela grada Istočno Sarajevo, te sekundarna mreža na području grada Bijeljina, a u toku su aktivnosti na izgradnji priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljine.

Dušan Bajatović je rekao da je Srbijagas spreman da sarađuje i sa FBiH i predložio je da bh. i srbijanska strana nastupaju zajedno prema dobavljačima, kako bi postigli bolje komercijalne uslove.

Dodao je da zelena agenda EU znači da će gas dobiti veći udio u energetskom snabdijevanju ako se želi izbaciti prljavi energetski izvori poput uglja i drugih fosilnih goriva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili