SUĐENjE PRLjAVIM INSPEKTORIMA: Krivicu dokazuju insajder i 91 dokaz

O. MATAVULj

01. 10. 2020. u 23:12

СУЂЕЊЕ ПРЉАВИМ ИНСПЕКТОРИМА: Кривицу доказују инсајдер и 91 доказ

Foto:O.Matavulj

ČITANjEM optužnice u Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje suspendovanim inspektorima PU Banjaluka Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, optuženima za primanje 20.000 KM mita.

Oni se terete da su kao inspektori za privredni kriminalitet od direktora JU "Srednjoškolski dom" u Banjaluci Branislava Vidića tražili 30.000 KM da protiv njega ne preduzimaju službene radnje po anonimnoj krivičnoj prijavi. Vidić je Grujiću predao 20.000 KM mita u označenim novčanicama, nakon čega je usledilo hapšenje inspektora.

Republički tužilac Goran Glamočanin u uvodnoj reči je rekao da će optužnicu dokazivati izjavama svedoka, pre svih Vidića koji je bio insajder MUP RS. Najavio je i izvođenje 91 materijalnog dokaza. Pojasnio je da su optuženi Vidiću govorili da "trpe pritisak nadređenih" u vezi s prijavom protiv njega, pa su mu predložili da tužilaštvu podnesu "lažnu prijavu" koja će biti odbačena, a da im on zauzvrat plati 20.000 KM. Rekli su mu da od toga 10.000 KM navodno treba ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM policijskim načelnicima. Kasnije su tražili 30.000 KM, ali da se 20.000 KM donese odmah, a ostatak kada tužilac obustavi istragu.

Branioci optuženih, advokati Željko Višić i Miljkan Pucar tvrdili su da se tu radi o "dobro smišljenoj i organizovanoj optužnici" iza koje stoji Vidić koji je, kako tvrde, izmanipulisao i policiju i tužilaštvo.

Višić je ustvrdio da će dokazati da je Grujić "časno i pošteno radio svoj posao", te da se zato našao pred sudom.

- Optužnica je zasnovana na izjavi jedne osobe koja je istovremeno i svedok i informator i prikriveni istražilac i oštećeni. U zadnjih 10 godina protiv njega je vođen niz postupaka i doneseno je 15 naredbi o obustavi istrage. Kada je postao svestan da će protiv njega biti podnesena prijava, preduzeo je niz radnji da izbegne krivičnu odgovornost - rekao je Višić.

Jelena Florjan/Foto:O.Matavulj

 

Branilac Florjanove, advokat Miljkan Pucar smatra da će "Vidić sve doveo u zabludu" kako bi prikrio svoje nezakonitosti.

- Njemu se ništa ne može verovati. Sve čini da obmane bilo koga da bi prikrio svoje nezakonitosi. Proces protiv mog klijenta ide brzo, a protiv Vidića se vodio godinama. Jedino je pitanje je da li je njemu neko obećao da ovo učini da ne bude procesuiran ili sve njegova smišljena akcija - rekao je Pucar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)