POČAST BORCIMA PROTIV FAŠIZMA: Obeležen Dan Grada Bijeljine

V. Mitrić

24. 09. 2020. u 14:59

BIJELJINA obeležava Dan Grada, ustanovljen u znak sećanja na godišnjicu oslobođenja od fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

ПОЧАСТ БОРЦИМА ПРОТИВ ФАШИЗМА: Обележен Дан Града Бијељине

Foto: V. Mitrić

Tim povodom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je prijem za borce narodnooslobodilačkog rata, predstavnike SUBNOR i poštovaoce antifašističke borbe iz Bijeljine, Vukovara, Brčkog, Adaševaca, Gračanice, Gradačca i Srebrenika.

Prema rečima predsednika gradske organizacije SUBNOR Mihajla Vidića, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Bijeljine, zbog čega se i proslavlja kao Dan Grada.

- Ne smemo zaboraviti velike žrtve i borbu naroda protiv fašizma kao najvećeg zla u istoriji. Borbe za oslobođenje Bijeljine su počele 10. na 11. avgust, a sredinom septembra treći korpus NOVJ je izdao naredbu da se Bijeljina oslobodi. Grad su oslobodili Druga i Treća vojvođanska brigada i Majevički partizanski odred uz podršku organizacija SKOJ - a. Pored  1206 partizanskih žrtava, oko 800 sugrađana je život izgubilo tokom fašističkog terora koji je vladao u Bijeljini. Zahvaljujući Gradskoj upravi u park su vraćene biste narodnih heroja i ponovo imamo prigodno mjesto da odamo počast svim onima koji su dali život za našu slobodu – podsetio je Vidić.

Vidić je istakao da obeležavajući današnji datum kao Dan grada, Bijeljina njeguje moralne vrednosti koje je u sebi nosila antifašistička borba na čijim temeljima danas počiva Evropa.

Nakon prijema, delegacije Gradske uprave i SUBNOR položile su vence i cveće ispred bista narodnih heroja u Gradskom parku.Gradonačelnik Mićić je istakao da Bijeljina cijeni sve žrtve koje su heroji dali u borbi protiv fašizma i za ideal slobode.

- Zahvaljujući požrtvovanosti ljudi koji su osvajali našu slobodu i za to platili visoku cenu, dužni smo da poštujemo njihovu žrtvu i obilježavamo dan oslobođenja Bijeljine 1943. godine kao Dana Grada, jer su ovi događaji ostavili značajan trag u istoriji Semberije - zaključio je gradonačelnik Mićić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)