NADA U PARE EU: Sufinansiranje investicija u poljoprivredi u Bijeljini

V. Mitrić

25. 08. 2020. u 16:34

PREDSTAVNICI Gradske uprave Grada Bijeljina predstavili su prerađivačima poljoprivrednih proizvoda iz Semberije projekat „EU4Agri“, putem kog će Evropska unija u naredne četiri godine omogućiti sufinansiranje investicija u poljoprivredi u iznosu do 65 odsto.

НАДА У ПАРЕ ЕУ: Суфинансирање инвестиција у пољопривреди у Бијељини

Foto: V. Mitrić

Prvi javni poziv u okviru ovog projekta podrazumeva podelu tri miliona konvertibilnih maraka bespovratnih para. Prerađivača iz Semberije će moći da konkurišu za maksimalo 450.000 KM.

- Poziv je otvoren do 30. septembra i zbog kratkog roka smo želeli da im pojasnimo detalje, kažemo da mogu da očekuju našu pomoć u nekim tehničkim stvarima, kao i da ih uputimo na službenika u Agrarnom fondu zaduženog za podršku pri konkurisanju za novac EU - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Foto: V. Mitrić

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Stevan Trivković naveo je da su pare projekta „EU4Agri“, koji će trajati do 2024. godine, namenjene za sektore prerade voća, povrća, mleka, mesa i ribe..

Direktor Agrarnog fonda Bijeljina Zlatan Lazarević podseća da je osnovni cilj ove institucije da podstakne razvoj poljoprivredne proizvodnje, zbog čega aktivno učestvuje u promociji projekata EU.

- Nema boljeg podsticaja za proizvodnju od toga da su i sami prerađivači osposobljeni da otkupe domaće proizvode i plasiraju ih dalje na strana tržišta – rekao je Lazarević.

Foto: V. Mitrić

Mladen Lazić iz Bijeljine, koji se osim proizvodnjom na 30 hektara zemljišta, bavi i preradom povrća i voća kaže da su jnj trenutno potrebna mašine koja se naziva „paster tunel“ i koja košta 100.000 evra.

- Razmotrićemo mogućnost kupovine uz subvenciju EU, jer bi to bila velika pomoć za naš budžet koji je znatno umanjen zbog aktuelne pandemije – ističe Lazić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)